Стомана VG-10

Photo by Tom on Pexels.com

VG10 е висококачествена японска неръждаема стомана, с високо съдържание на въглерод и ванадий, една от най-популярните стомани в Япония, произведена от Takefu Special Steel Corporation, разположена във Фукуи, Япония.

Химичен състав на стомана VG10

1,05 % въглерод: Той подобрява твърдостта и устойчивостта на износване/корозия, но голямото му количество намалява якостта.
15,5 % хром: За якост на опън и запазване на ръбовете и подобрява устойчивостта на корозия и износване.
0,5 % манган: Увеличава твърдостта и крехкостта.
0,03% фосфор: Увеличава здравината.
1,2 % молибден: Повишава обработваемостта и здравината.
0,3% ванадий: Подобрява износоустойчивостта и закаляемостта.
1,5% кобалт: засилва индивидуалното въздействие на другите компоненти

Висококачествената стомана е балансирана комбинация от елементи, в този случай стоманата VG 10 е с високо съдържание на въглерод и хром, което я прави неръждаема, с отлична устойчивост на корозия и с висока твърдост, а наличието на кобалт усилва ефекта на всички елементи в стоманата.

Неръждаема стомана ли е VG 10?

Да, стоманата се счита за неръждаема, когато в нея има 12,5 % или повече хром. Както можете да видите по-горе, VG 10 има 15,5 % хром, което я прави неръждаема стомана.

Каква е твърдостта (HRC) на неръждаемата стомана VG 10?

Според компанията TakefuSpecialSteel максималната HRC на VG 10 е 60HRC.

Какви са свойствата на неръждаемата стомана VG 10?

Според химичния състав и HRC на неръждаемата стомана VG10 тя има следните свойства:

Запазване на острието: С 60 HRC стоманата VG 10 е твърда стомана, която предлага отлично запазване на ръба.

Устойчивост на корозия: 15,5 % хром е чудесно доказателство за отличната устойчивост на корозия на VG10, поради което тя се счита за една от най-добрите стомани за устойчивост на корозия (Но все пак това не означава, че е имунизирана срещу корозия).

Устойчивост на износване: Като стомана от висок клас с голям обем въглерод, стоманата VG10 предлага голяма износоустойчивост.

Острота: Лесно ли се заточва стомана VG-10? Комбинацията от елементи прави стоманата твърда и същевременно лесна за заточване, така че заточването на VG10 няма да е толкова трудно.

Обработваемост: VG10 е много удобна за обработване и лесна за шлифоване.

Издръжливост: VG10 е здрава стомана, тъй като е неръждаема с високо съдържание на хром в нея, има и молибден, който ѝ придава висока здравина и издръжливост.

Подходяща ли е неръждаемата стомана VG 10 за ножове?

Това е висококачествена стомана с балансиран химичен състав, тя предлага голяма устойчивост на острието, износоустойчивост, устойчивост на корозия, твърдост и издръжливост.

И да, тя е добра за ножове, особено ако работите във влажна среда, много е популярна в Япония (Тя е един от най-добрите избори на японските рибари).

източник