Ръководство за най-добрата стомана за ножове

Photo by NIKOLAY OSMACHKO on Pexels.com

При избора на най-добрия джобен нож трябва да обърнете специално внимание на вида на стоманата, използвана в острието. Наред с геометрията на острието и дизайна, стоманата на острието е критичен елемент, който определя начина на работа на ножа. По същество стоманата е сплав (т.е. смес) от въглерод и желязо, която често се обогатява с други елементи за подобряване на определени характеристики в зависимост от желаното приложение.

В производството на ножове се създават различни видове стомана чрез различни видове добавъчни елементи, както и чрез начина на валцуване и нагряване на острието (т.е. процеса на довършителни работи).

Петте основни свойства на стоманата за ножове

В крайна сметка различните видове стомана, използвани в остриетата на ножовете, притежават различни степени на тези пет ключови свойства:

Твърдост

Твърдостта е способността на стоманата да се съпротивлява на деформация, когато е подложена на стрес и приложени сили. Твърдостта при стоманите за ножове е пряко свързана с якостта и обикновено се измерва по скалата на Рокуел (известна още като „HRC“).

Издържливост

Издържливостта е способността да се устоява на повреди като пукнатини или отчупвания, когато са подложени на удар или „внезапно натоварване“. Напукването е най-големият враг на ножа и никога не е лесно да се поправи. Съществуват редица различни начини за измерване на здравината (напр. Charpy, Izod), поради което тя е по-малко стандартизирана от твърдостта, когато става въпрос за ножове. Като цяло, колкото по-твърда е стоманата, толкова по-малко издръжлива е тя.

Устойчивост на износване

Устойчивостта на износване е способността на стоманата да издържа на повреди от абразивно и адхезивно износване. Абразивното износване възниква, когато по-твърди частици преминават по по-мека повърхност. Адхезионното износване възниква, когато отломки се изместват от една повърхност и се прикрепят към друга. Устойчивостта на износване обикновено корелира с твърдостта на стоманата, но се влияе силно и от специфичния химичен състав на стоманата. При стомани с еднаква твърдост стоманата с по-големи карбиди (представете си, че това са микроскопични, твърди, устойчиви на износване частици) обикновено е по-устойчива на износване. Карбидите обаче могат да станат крехки и да се напукат, като по този начин намаляват издръжливостта.

Устойчивост на корозия

Корозионната устойчивост е способността да се устоява на корозия, като например ръжда, причинена от външни елементи като влажност, влага и сол. Обърнете внимание, че високата устойчивост на корозия е свързана с жертва на цялостната производителност на ръба.

Задържане на ръба

Запазването на острието показва колко дълго то ще запази остротата си при продължителна употреба. В наши дни всички говорят за това, но за съжаление при измерването на запазването на острието липсват определени стандарти и затова голяма част от данните са субективни. За мен запазването на острието е комбинация от устойчивост на износване и острие, което е устойчиво на деформация.

За съжаление „най-добрата стомана за ножове“ не е просто случай на максимизиране на всяко от горепосочените свойства… това е компромис. Най-големият компромис е да се балансира между здравината или твърдостта и издръжливостта. Някои ножове могат да бъдат изработени изключително твърди, но ако ги изпуснете върху твърда повърхност, ще се счупят или напукат. И обратното – едно острие може да е изключително здраво и да може да се огъва, но трудно да запазва острието си.

По принцип нещата, които правят стоманата здрава (високо съдържание на въглерод/карбиди), обикновено намаляват здравината. Също така трябва да се отбележи, че терминът „неръждаема стомана“ е подвеждащ, тъй като повечето видове стомана ръждясват в някаква степен, ако са изложени на въздействието на атмосферните влияния достатъчно дълго време. Като знаете как планирате да използвате ножа, обикновено ще можете да определите най-добрата стомана за вашата ситуация.

Общи видове стомана за ножове

Най-разпространените видове стомана за ножове обикновено попадат в следните категории:

Въглеродна стомана – обикновено се произвежда за груба употреба, при която са важни здравината и издръжливостта. Обикновено се използва в ножове за оцеляване и мачете. Имат остър ръб и се заточват сравнително лесно. Компромисът е, че са по-податливи на корозия поради ниското съдържание на хром. Най-популярната въглеродна стомана за ножове е 1095.

Инструментална стомана – предимно твърди стоманени сплави, използвани в режещите инструменти. Някои популярни инструментални стомани в тази група включват D2, O1 и серията CPM на Crucible (напр. CPM 3V), както и по-съвременни високоскоростни стомани като M4.

Неръждаема стомана – по принцип въглеродна стомана с добавен хром за устойчивост на корозия и други елементи, които повишават нивата на производителност, но обикновено за сметка на по-ниска здравина. Безспорно най-популярната категория днес за EDC ножове и включва сериите стомани 400, 154CM, AUS, VG, CTS, MoV, Sandvik и Crucible SxxV. Имайте предвид, че за да се определи като истинска неръждаема стомана, в нея трябва да има поне 13% хром.

Популярни днес стомани за ножове

По-долу са изброени най-често срещаните стомани, които се използват в остриетата на ножовете днес. Да, технически има и „по-добри“ стомани (CPM-125V, CPM-10V, K294 и др.), но те се срещат изключително рядко на пазара. Не се увличайте твърде много от възприетите класации, това не е точна наука и това е просто моят начин да разпределя стоманите в общи категории на производителност въз основа на различни фактори.

Ултра Премиум

CPM S110V

ЗАПАЗВАНЕ НА РЪБА: 10 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 6 ЛЕСНО ЗАТОЧВАНЕ: 1
ПОПУЛЯРНОСТ НА ПАЗАРА: 1

Просто най-доброто решение за устойчивост на износване и запазване на острието при производството на „масови“ ножове. Все още се среща сравнително рядко на пазара и вероятно е неразличим от CPM-S90V извън лабораторията, но остава фактът, че нищо не задържа острието така, както CPM-S110V на Crucible. Тя е скъпа, работата с нея е трудна за производителите на ножове и заточването й може да ви побърка, но острието CPM-S110V ще издържи уникално дълго време.

CPM S90V

ЗАПАЗВАНЕ НА ОСТРИЕТО: 9 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 5 ЛЕСНО ЗАТОЧВАНЕ: 1
ПОПУЛЯРНОСТ НА ПАЗАРА: 3

Стоманата CPM S90V на Crucible се доближава до самия връх на устойчивостта на износване и запазване на острието. Както може да се очаква, съдържанието на въглерод е много високо, но тайната тук е в изключително голямото количество ванадий, почти три пъти повече от това в Elmax или S30V. Да, тя е абсурдно скъпа и да, изисква търпението на светец, за да се наточи, но извън по-рядко срещаната й братовчедка CPM-S110V нищо не задържа острието и не издържа на износване така, както CPM S90V. Едно от най-горещите CPM S90V остриета в момента е Benchmade 940-1 с изключителни характеристики.

M390

ЗАПАЗВАНЕ НА ОСТРИЕТО: 9 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 7 ЛЕСНО ЗАТОЧВАНЕ: 2
ПОПУЛЯРНОСТ НА ПАЗАРА: 8

M390 е една от новите суперстомани на пазара, произвеждана от Bohler-Uddeholm (резултат от сливането на австрийската Bohler и шведската Uddeholm). Тя използва трето поколение прахова метална технология и е разработена за остриета на ножове, изискващи отлична устойчивост на корозия и много висока твърдост за отлична износоустойчивост. Добавени са хром, молибден, ванадий и волфрам, които подпомагат остротата и изключителното запазване на острието. За разлика от ZDP-189 повечето карбиди се образуват от ванадий и молибден, като се оставя повече „свободен хром“ за борба с корозията. M390 се втвърдява до 60-62 HRC. Bohler нарича тази стомана „Microclean“ и тя може да бъде полирана, за да се постигне истинско огледало. Умерено трудна за заточване, но няма да ви отнеме толкова време, колкото при S90V. Моделът 581 Barrage на Benchmade е достъпен пример за M390, който се представя по най-добрия начин.

ZDP-189

ЗАПАЗВАНЕ НА РЪБА: 8 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 4 ЛЕСНО ЗАТОЧВАНЕ: 1
ПОПУЛЯРНОСТ НА ПАЗАРА: 2

ZDP-189 на Hitachi е още една от по-новите суперстомани, съдържащи огромни количества въглерод и хром, които водят до абсурдни нива на твърдост. Средната стойност на ZDP-189 е около 64 HRC, но някои производители на ножове успяват да достигнат до 66 HRC. Разбира се, при тези нива на твърдост можете да очаквате превъзходно запазване на острието, но за сметка на изключително трудното заточване. Със съдържание на хром от около 20% бихте очаквали да е устойчив на корозия, нали? Грешите. Огромното количество въглерод в ZDP-189 ефективно се „сдвоява“ с хрома, за да образува карбиди, което оставя по-малко „свободен хром“ за борба с корозията. Така че, въпреки че е по-твърда и по-износоустойчива от S30V, тя е по-податлива на корозия. Dragonfly 2 на Spyderco е добър пример за това.

Elmax

ЗАПАЗВАНЕ НА ОСТРИЕТО: 8 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 5 ЛЕСНО ЗАТОЧВАНЕ: 3
ПОПУЛЯРНОСТ НА ПАЗАРА: 6

Европейската компания Uddeholm (сега Bohler-Uddeholm) представи Elmax, която е прахово легирана стомана с високо съдържание на хром, ванадий и молибден, с изключително висока устойчивост на износване и корозия. Elmax е неръждаема, но в много отношения действа като въглеродна стомана. Получавате превъзходна устойчивост на острието и най-лесното от суперстоманите за заточване, като същевременно запазва здрава устойчивост на ръжда. Най-добрата универсална стомана за ножове? Може би. Радващо е, че Bohler-Uddeholm със сигурност дава шанс на Crucible в наши дни. GiantMouse ACE Atelier е чудесен пример за превъзходно острие от Elmax.

CPM-20CV

ЗАПАЗВАНЕ НА ОСТРИЕТО: 9 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 7 ЛЕСНО ЗАТОЧВАНЕ: 2
ПОПУЛЯРНОСТ НА ПАЗАРА: 6

CPM-20CV е версията на Crucible на популярната стомана M390 на Bohler, която повлия и на Carpenter да я имитира с CTS-204P. Като инструментална стомана от прахова металургия (ПМ) получавате комбинация от впечатляваща износоустойчивост и запазване на ръбовете, както и допълнителното предимство на високата корозионна устойчивост, дължаща се на високото съдържание на хром. Тя все още е сравнително нова на пазара, но производители като Benchmade вече използват CPM-20CV в по-нови модели като 556-1 Griptilian. Всъщност Benchmade твърдят, че техният M390 е малко по-здрав, но 20CV има по-добро запазване на ръба.

Премиум

CTS-XHP

ЗАПАЗВАНЕ НА РЪБА: 8 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 6 ЛЕСНО ЗАТОЧВАНЕ: 5
ПОПУЛЯРНОСТ НА ПАЗАРА: 4

CTS-XHP на американската компания Carpenter е още една сравнително нова стомана за ножове, която има много добро запазване на острието и се закалява до около 61 HRC. Това е още едно творение на праховата металургия, при което техниците на Carpenter са разработили изключително фини прахови зърна, които водят до отлични характеристики. Малко по-добро запазване на ръба от S30V, но изисква малко повече работа в процеса на заточване. Мислете за CTS-XHP като за по-устойчива на корозия форма на стомана D2 с малко по-добро запазване на ръба. Подобно на D2 обаче, тя не е лесна за заточване и може да бъде крехка (склонна към начупване).

CPM M4

ЗАПАЗВАНЕ НА ОСТРИЕТО: 9 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 2 ЛЕСНО ЗАТОЧВАНЕ: 2
ПОПУЛЯРНОСТ НА ПАЗАРА: 2

Висококачествена инструментална стомана, която се отличава с изключителна здравина и вероятно задържа ръба по-добре от всяка друга въглеродна стомана. Подобно на всички стомани CPM, CPM M4 е създадена чрез патентования от Crucible процес Crucible Particle Metallurgy, който осигурява изключително хомогенен, стабилен и удобен за шлифоване продукт в сравнение с традиционните процеси. CPM M4 осигурява отлично балансирани нива на износоустойчивост и здравина чрез високи дози молибден (откъдето идва и „М“), ванадий и волфрам, заедно с разумно високи нива на въглерод. Тя може да бъде закалена до около 62-64 HRC, но имайте предвид, че M4 е въглеродна стомана, която не се счита за неръждаема, с относително ниски нива на хром. Така че, въпреки че това е една от най-добрите стомани за рязане, за нея трябва да се полагат подходящи грижи и с течение на времето може да придобие патина. Някои производители прибягват до покрития, които помагат, но имайте предвид, че те няма да издържат вечно. Лесна за заточване?… е, не.

CPM S35VN

ЗАПАЗВАНЕ НА ОСТРИЕТО: 7 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 7 ЛЕСНО ЗАТОЧВАНЕ: 5
ПОПУЛЯРНОСТ НА ПАЗАРА: 9

През 2009 г. Crucible и Крис Рийв представиха малко по-добра версия на отличната си стомана S30V и я нарекоха S35VN. Чрез използването на много по-фина зърнена структура и добавянето на малки количества ниобий (откъдето идва и „N“) те успяха да направят изключителната S30V по-лесна за обработка, като същевременно подобриха здравината и способността за заточване. Въпреки това в реалния свят двата вида са почти неразличими. Мнозина твърдят, че това е най-добрата стомана за ножове и трудно бихте могли да намерите стомана с по-добро запазване на острието, здравина и устойчивост на петна за тези пари. През 2019 г., десетилетие по-късно, Crucible представи CPM-S45VN, която по същество включва допълнително количество хром за скромно подобрение на устойчивостта на корозия.

CPM S30V

ЗАПАЗВАНЕ НА РЪБА: 7 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 7 ЛЕСНО ЗАТОЧВАНЕ: 5
ПОПУЛЯРНОСТ НА ПАЗАРА: 7

Произведена от базираната в САЩ компания Crucible, стоманата CPM S30V (често наричана просто S30V) има отлично запазване на ръбовете и е устойчива на ръжда без особени усилия. Тя е разработена в САЩ и обикновено се използва за джобни ножове от висок клас и скъпи кухненски прибори. Въвеждането на ванадиеви карбиди внася изключителна твърдост в матрицата на стоманената сплав. Тази стомана обикновено се счита за една от най-добрите стомани за остриета на ножове с оптимален баланс между запазване на ръба, твърдост и издръжливост. Обърнете внимание, че S30V вече има малко по-хубав брат S35VN, който е много подобен, но е по-лесен за работа за производителите благодарение на ниобия. Все пак S30V е доста разпространена в наши дни и е една от любимите ни.

Висококачествени

154CM

ЗАПАЗВАНЕ НА РЪБА: 6 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 6 ЛЕСНО ЗАТОЧВАНЕ: 5

Сравнително твърда стомана, която се счита за подобрена версия на 440C чрез добавянето на молибден. По този начин се постига по-добра устойчивост на ръбовете в сравнение с 440C, като същевременно се запазват подобни отлични нива на устойчивост на корозия, въпреки по-малкото количество хром. Притежава прилична здравина, достатъчно добра за повечето приложения, и държи добре ръба. Не е много трудна за заточване с подходящото оборудване. Ще откриете много качествени джобни ножове от най-добрите производители като Benchmade, които използват стомана 154CM. Може да видите и CPM 154, която е прахообразна версия на същата сплав, произвеждана по много по-различен начин чрез металургията на тигелни частици (шведската компания Damasteel също произвежда подобен клас RWL-34). Процесът на металургия на частиците създава по-фини карбидни частици, в резултат на което се получава малко по-добра стомана, която е по-твърда и с по-добро запазване на ръба … но дали средният потребител може да забележи разликата, е спорно.

ATS-34

ЗАПАЗВАНЕ НА РЪБА: 6 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 6 ЛЕСНО ЗАТОЧВАНЕ: 5

Тази стомана може да се разглежда като японски еквивалент на произвежданата в САЩ стомана 154CM. Следователно тя има много сходни свойства и характеристики със 154CM и като цяло представлява висококачествена стомана, която стана много популярна сред производителите на ножове. ATS-34 запазва отлично острието си, но всъщност е малко по-слабо устойчива на ръжда от по-нискокачествената стомана 440C.

D2

ЗАПАЗВАНЕ НА ОСТРИЕТО: 8 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 2 ЛЕСНО ЗАТОЧВАНЕ: 3

Стоманата D2 е инструментална стомана, която често се нарича „полунеръждаема“, тъй като не достига необходимото количество хром (13%), за да се определи като напълно неръждаема, но все пак осигурява добра устойчивост на корозия. От друга страна, стоманата D2 е много по-твърда от други стомани в тази категория, като 154CM или ATS-34, и в резултат на това държи острието си малко по-добре. Въпреки това тя не е толкова здрава, колкото много други стомани, и е експоненциално по-трудна за заточване. Всъщност трябва да сте наистина майстори в заточването, за да постигнете фино острие на D2.

VG-10

ЗАПАЗВАНЕ НА ОСТРИЕТО: 6 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 7 ЛЕКОТА НА ЗАТОЧВАНЕ: 6

Стоманата VG-10 е много подобна на 154CM и ATS-34 с малко повече хром за по-голяма устойчивост на корозия, но съдържа и ванадий, което я прави малко по-твърда от тези две. Тя произхожда от Япония и бавно се въвежда на американския пазар от уважавани производители на ножове като Spyderco. Тя е сравнително твърда и може да стане изключително остра, като същевременно демонстрира разумна здравина.

H1

ЗАПАЗВАНЕ НА ОСТРИЕТО: 2 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 9 ЛЕСНО ЗАТОЧВАНЕ: 8

Стоманата H1 на японската компания Myodo Metals по принцип е най-устойчивата на корозия и на практика не ръждясва. Олицетворение на истинската неръждаема стомана. Естествено, това си има цена и тя е запазването на ръба, което е сравнително слабо. Така че, макар и отлична за гмуркане, тя не е подходяща за повечето EDC. Съща така е и много скъпа.

N680

ЗАПАЗВАНЕ НА РЪБА: 5 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 8 ЛЕСНО ЗАТОЧВАНЕ: 6

Стоманата N680 съдържа около 0,20% азот и над 17% хром, което я прави изключително устойчива на корозия. Ако острието ви ще бъде в чест контакт със солена вода, например, тогава това е стоманата за вас. Освен това тя е финозърнеста стомана, която може да поддържа много фино острие. Смятайте я за по-евтина алтернатива на стомана H1 с прилично запазване на острието, но тя няма да задържи острието толкова дълго, колкото например стомана 154CM.

Висок среден клас

440C

ЗАПАЗВАНЕ НА РЪБА: 4 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 4 ЛЕСНО ЗАТОЧВАНЕ: 6

Някога смятана за най-високия клас в американските стомани за ножове, 440C е добра универсална стомана, която сега е засенчена от много от по-новите суперстомани на пазара. Това е неръждаема стомана, която обикновено се използва в много масово произвеждани джобни ножове и представлява солиден и достъпен избор за всякакви цели. Тя е сравнително здрава и устойчива на износване, но наистина се отличава с устойчивост на петна. Запазва острието си по-добре от своя аналог от серия 400 – 420HC, но за сметка на известна устойчивост на корозия. Остриетата от 440С могат да се заточват сравнително лесно. Тя има най-високите нива на въглерод и хром в тази група.

AUS-8

ЗАПАЗВАНЕ НА ОСТРИЕТО: 3 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 4 ЛЕСНО ЗАТОЧВАНЕ: 8

Стомана AUS-8 е японско производство и е изключително подобна на стомана 440B, която е малко по-устойчива на ръжда и корозия от 440C, но е по-малко твърда. Тя е също толкова здрава, но може да не задържа острието си толкова добре, колкото някои от по-качествените стомани, които съдържат по-голяма степен на въглерод. Не забравяйте, че повече въглерод означава по-голяма твърдост и запазване на ръба. Наистина лесно се заточва и добива острие като бръснач.

CTS-BD1

ЗАПАЗВАНЕ НА РЪБА: 4 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 6 ЛЕСНО ЗАТОЧВАНЕ: 6

Създадена по искане на Spyderco, CTS-BD1 е вакуумно топена неръждаема стомана от американската компания Carpenter, която често е сравнявана с AUS-8 и 8Cr13MoV, като мнозина я поставят малко по-напред от тези две по отношение на по-доброто задържане на ръба. С малко повече хром тя постига и по-добра устойчивост на корозия. CTS-BD1 има средни по големина хромови карбиди (твърди, износоустойчиви частици), които сравнително лесно хващат острието, но не са на нивото на износоустойчивостта на висококарбидните стомани като 154CM.

8Cr13MoV

ЗАПАЗВАНЕ НА РЪБА: 3 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 5 ЛЕСНО ЗАТОЧВАНЕ: 8

Серията стомани MoV (или Cr) произхожда от Китай и е сравнима с AUS-8, но съдържа малко по-високо съдържание на въглерод. Обикновено при тази стомана получавате отлично съотношение цена-качество, а добри производители като Spyderco са овладели процеса на термична обработка, за да извлекат най-доброто от нея.

Sandvik 14C28N

ЗАПАЗВАНЕ НА ОСТРИЕТО: 4 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 6 ЛЕСНО ЗАТОЧВАНЕ: 6

Неръждаемата стомана 14C28N на шведския производител Sandvik се счита за подобрение на описаната по-долу 13C26. Всъщност Kershaw поиска от Sandvik да направи тяхната стомана 13C26 по-устойчива на корозия и резултатът е 14C28N. В лабораторията ще откриете малко повече хром и по-малко въглерод в 14C28N, но истинската тайна е в добавянето на азот, който насърчава устойчивостта на корозия. Като цяло една много впечатляваща стомана от среден клас, която може да бъде направена изключително остра. Вероятно най-добрата стомана за бюджетни ножове и напълно възможно най-добрата стомана, която ще намерите на производствен нож на стойност под 30 USD.

Нисък среден клас

440A

ЗАПАЗВАНЕ НА РЪБА: 3 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 5 ЛЕСНО ЗАТОЧВАНЕ: 9

Подобно на 420HC, но с малко повече въглерод, което води до по-високи нива на устойчивост на износване и запазване на ръбовете, но страда от по-слаби антикорозионни свойства.

420HC

ЗАПАЗВАНЕ НА РЪБА: 3 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 8 ЛЕКОТА НА ЗАТОЧВАНЕ: 9

Като цяло се счита за краля на стоманите 420, 420HC е подобна на стомана 420, но с повишено съдържание на въглерод (HC означава High Carbon), което прави стоманата по-твърда. Все още се счита за стомана от по-нисък и среден клас, но по-компетентните производители (напр. Buck) могат наистина да извлекат най-доброто от тази достъпна стомана, като използват качествена термична обработка. Това води до по-добро запазване на ръбовете и устойчивост на корозия. Всъщност това е една от най-устойчивите на корозия стомани, въпреки ниската си цена. Ще я откриете най-вече при бюджетните ножове (< 50 USD) и мултифункционалните инструменти.

Sandvik 13C26

ЗАПАЗВАНЕ НА ОСТРИЕТО: 3 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 4 ЛЕСНО ЗАТОЧВАНЕ: 7

Това е версията на Sandvik на стоманата AEB-L, първоначално разработена за бръснарски ножчета. Близко до стомана 440A с по-високо съотношение на въглерод към хром, което я прави като цяло малко по-твърда и износоустойчива за сметка на устойчивостта на корозия. Все пак в реални приложения е трудно да се различат и обикновено се представят много сходно. По-късно Sandvik излиза с 14C28N, която е леко подобрена версия на 13C26.

1095

ЗАПАЗВАНЕ НА РЪБА: 3 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 2 ЛЕСНО ЗАТОЧВАНЕ: 8

Това е най-популярната стандартна въглеродна стомана от серия 10 (около 1% въглерод) с ниска устойчивост на корозия и средни свойства за запазване на ръба. Защо ви е необходима стомана 1095? Привлекателното тук е, че 1095 е здрава стомана, която е устойчива на начупване, лесно се заточва, има безумно остър ръб и е евтина за производство. Това я прави желана за по-големи тежки фиксирани остриета и ножове за оцеляване, които ще бъдат подложени на повече злоупотреби, отколкото типичните EDC. Много производители нанасят покритие върху ножовете си от 1095, за да забавят появата на каквато и да е корозия, но и обикновена обработка с масло ще свърши работа.

Нисък клас

420J

ЗАПАЗВАНЕ НА РЪБА: 2 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 8 ЛЕСНО ЗАТОЧВАНЕ: 9

Стоманата 420 е в долната част на спектъра на качеството, но все пак е напълно подходяща за обща употреба. Тя има сравнително ниско съдържание на въглерод (обикновено по-малко от 0,5%), което прави острието по-меко и в резултат на това е склонно да губи остротата си по-бързо от по-високия клас стомани. Остриетата, изработени от стомана 420, бързо губят острия си ръб за сравнително кратък период от време. Въпреки това тя обикновено е здрава, с висока гъвкавост и изключително устойчива на петна, но не е особено устойчива на износване. Както може да се очаква, ножовете, изработени от този вид стомана, обикновено са евтини, масово произвеждани изделия.

AUS-6

ЗАПАЗВАНЕ НА ОСТРИЕТО: 3 УСТОЙЧИВОСТ НА КОРОЗИЯ: 5 ЛЕСНО ЗАТОЧВАНЕ: 9

Японски еквивалент на стомана от серия 420. Мека стомана, която като цяло е нискокачествена, със сравнително малко съдържание на въглерод, но е сравнително добре устойчива на корозия.

Други популярни стомани

В днешния ожесточен конкурентен пазар най-добрите стомани рядко запазват короната си за дълго. Производителите постоянно разширяват границите на науката и технологиите, за да представят на пазара превъзходни сплави и да увеличат печалбите си. Спомням си дните, когато 440С беше крал – впечатляваща стомана, която сега е отхвърлена в бюджетната категория. Разбира се, днес маркетингът играе огромна роля, а компаниите използват хитри тактики, за да убедят потребителите, че последната им стомана е още по-добра от предишната. Истината е, че става все по-трудно да се оценят тези стомани обективно, тъй като постепенното повишаване на производителността става неразличимо и почти невъзможно да се определи количествено извън лабораторията. И все пак, ето моето мнение за някои други стомани, които са популярни сред любителите на ножове, но все още са относително редки на пазара.

Maxamet

Maxamet е най-новата високоскоростна прахова стомана на Carpenter (известна още като CarTech). Това е екстремна сплав с безумна твърдост и добро запазване на острието, като същевременно запазва разумна степен на здравина, но за сметка на устойчивостта на корозия (не е неръждаема). Въпреки че не е създадена, за да се конкурира с оглавяващата класацията стомана CPM-S110V на Crucible, много любители на ножовете обичат да ги сравняват. И така, как се сравнява Maxamet с CPM-S110V? Е, това до голяма степен все още подлежи на обсъждане, но от моя опит Maxamet се равнява на S110V по запазване на острието, но изостава по отношение на устойчивостта на корозия (не е неръждаема). И двете са абсурдно трудни за заточване. Maxamet се използва при някои предложения на Spyderco, като Native 5 и Manix 2.

Cru-Wear

Cru-Wear е инструментална стомана Crucible, която може да се разглежда като модификация на стоманата D2, като се намаляват въглеродът и хромът, а се увеличават нивата на ванадий и волфрам. Ванадиевите карбиди превъзхождат хрома по отношение на твърдостта, а по-ниските нива на въглерод правят стоманата по-твърда. Така тя става сравнима с CPM-3V и M4, с отлична твърдост и съответно устойчивост на отчупване в ножовете. В крайна сметка CruWear се предлага като баланс между 3V и M4. Тя е по-твърда от М4, но няма да задържи острието толкова дълго, като същевременно е по-малко твърда от 3V, но задържа острието по-дълго. По принцип това е добър баланс между здравина и устойчивост на износване. В момента се предлага от Bark River Knives, Jake Hoback и Spyderco.

CPM-MagnaCut

MagnaCut е представена през 2021 г. и е дело на гуруто на ножарската стомана Ларин Томас, който проектира стоманата специално за ножове. Произвеждана от Crucible, това е прахова металургична стомана, чийто състав на сплавта не е непременно прекалено сложен, но стоманата проявява много интересни и доста уникални свойства. Тя осигурява отлична комбинация от здравина и износоустойчивост, като същевременно поддържа високи нива на устойчивост на корозия. Как така с под 11% хром? Ключът е в елиминирането на хромовите карбиди и максимизирането на свободния хром чрез оптимален баланс между хром и въглерод (в общи линии обратното явление, което описахме при ZDP-189 по-горе). Това и изключително фината структура на MagnaCut я поставят в същата лига като CPM-CruWear и CPM-4V по отношение на здравината и запазването на ръбовете, като същевременно засенчва такива като CPM-S45VN и CPM-S110V по отношение на устойчивостта на корозия. Каква е уловката? Ами наличността е изключително ограничена и цените са съответно високи… засега.

Какво представляват стоманите CPM?

CPM е съкращение от Crucille Particle Metallurgy (металургия на частиците в тигела), което е процес за производство на висококачествени инструментални стомани. American Crucible Industries е единственият производител на CPM стомани, които се формират чрез изливане на разтопения метал през малка дюза, където газ под високо налягане разкъсва течната струя на спрей от малки капчици. Тези капчици се охлаждат, втвърдяват се до прахообразна форма и след това се пресоват с горещо изостатично пресоване (HIP), при което прахът се свързва и уплътнява. Трикът тук се състои в това, че процесът HIP гарантира, че всяка от фините частици има еднакъв състав без никакво разделяне на сплавта. В резултат на всичко това се получава стомана, която има подобрена здравина, износоустойчивост и може да се шлифова и термично обработва с максимален ефект.

Аустенитна срещу мартензитна стомана

Аустенитната стомана съдържа голямо количество никел (около 8 %), което я прави немагнитна и сравнително мека, нежелана за производство на ножове. Предимствата на аустенитната стомана обаче са нейната здравина и превъзходна устойчивост на корозия поради високото съдържание на хром, което я прави идеална за предмети от ежедневието като вилици, лъжици, кухненски мивки и др.

Мартензитната стомана съдържа по-малко хром, като все пак отговаря на критериите за неръждаема стомана, но много малко никел, което прави стоманата магнитна. Това, което наистина отличава мартензитните стомани, е по-високото съдържание на въглерод, което позволява образуването на мартензит – изключително твърда структура, която я прави идеална за производство на ножове. Производителите на стомана могат да превърнат аустенита в мартензит чрез бързо закаляване.

Какво ще кажете за дамаската стомана?

Дамаската стомана произхожда от Близкия изток, от страни като Индия и Пакистан, където е била използвана за първи път още в доброто старо време „преди Христа“. Тя се разпознава веднага, тъй като има вихрова шарка, причинена от заваряването на две различни стомани, и затова често се нарича „шарено заварена“ стомана (да не се бърка със стоманата Wootz, която е подобна само на външен вид). Съществуват много митове за здравината и възможностите на дамаската стомана, но днес тя е популярна най-вече заради естетическата си красота. В повечето случаи е предназначена само за колекционери.

Всички остриета от една и съща стомана ли са еднакви?

Категорично не. Огромен фактор за това как се представя едно острие идва от термичната обработка. При превръщането на „суровата“ стомана в готово острие всеки производител извършва термична обработка на стоманата, за да извлече най-доброто от присъщите ѝ характеристики. Термичната обработка е сложна и изисква умения, за да се извлече най-доброто, което стоманата може да предложи. Така че нож CPM-S30V на един производител може да се представя по съвсем различен начин от този на друг.

Други съображения

Не забравяйте, че стоманата на острието не е всичко. Купувачите на ножове трябва да се пазят да не се впускат в търсене на перфектния вид стомана, тъй като тя сама по себе си не е единственото нещо, което определя как ще се представи един нож. Анализът на стоманата е станал донякъде научен, че е лесно да се забъркате в лабиринта от статистически данни. Обърнете внимание – това, че един нож е изработен от премиум или висок клас стомани, изброени по-горе, не означава автоматично, че е „по-добър“ от по-евтините стомани. Техниките за термична обработка, използвани от производителя, както и дизайнът на самото острие, играят огромна роля за крайния резултат от работата на ножа!

В действителност всички съвременни стомани ще се представят достатъчно добре за повечето потребители, така че помислете дали да не отделите повече време на други аспекти на джобния нож, като например начина, по който ножът се държи, и други характеристики.

Автор: Мат Дейвидсън
Превод: Емил Ангелов
източник: https://knifeinformer.com/discovering-the-best-knife-steel/