Лимитирана серия Opinel No. 8 отдава почит на ръчно кованите ножове

Е, добре, имаме новини от френския титан в областта на ножовете Opinel. Компанията не предлага много нови модели, но се готви да пусне на пазара No. 8 Forge – лимитирана серия на флагманския им сгъваем нож.

Под привличащите вниманието козметични разлики, Forge е много близък до No. 8, който потребителите по цял свят (дори тези, които не се смятат за хора на ножовете) познават и обичат. Ако не сте наясно, числото в името на Opinel показва приблизителната дължина на острието в сантиметри; No. 8 е с дължина 8,5 см, което означава 3,25 инча.

Традиционната стомана за остриетата на Opinel е XC90, въглеродна стомана, която не е много далеч от стомана 1095; ако сте се занимавали с ножове, ще знаете какво получавате с такива стомани, а именно – солидно запазване на острието, голяма здравина, но по-голяма податливост на ръжда от неръждаемите материали.

Отличаващият се елемент на Forge не е стоманата на острието, а начинът, по който то е завършено. Това е видът „brute de forge“, което означава, че първичната плоскост е оставена с необработена текстура и изковано покритие, за да напомня за напълно кованите ножове от миналото, които са носели физическия отпечатък на чуковете, използвани за оформянето им.

Всичко това означава, че острието на Forge изглежда страхотно. Очаквайте производителност, равна на тази на стандартен Opinel, и разбира се, имате и механизма за заключване с пръстен Virobloc – оригинален продукт на Opinel с въртяща се яка, която се завърта на място под острието, за да предотврати затварянето му по време на употреба.

Дръжката от абаносово дърво подчертава красивия монохромен вид на Forge. Покритието позволява на дървото да покаже пръстеновидна структура от гребени и вдлъбнатини, придавайки му почти топографски вид, който се съчетава добре с грубото покритие на самото острие. Както е традиция при линията фолдъри Opinel, тук няма клипс; това е нож, предназначен за свободно носене в джоба или в раницата.

Ако изобщо го носите, разбира се, защото Forge е колекционерски модел, ограничен до 6000 бройки в целия свят. От Opinel твърдят, че той ще бъде наличен през пролетта, така че освен топлите температури ще имате още нещо, което да очаквате с нетърпение.

източник