Интересни поверия свързани с ножовете

Photo by jeff li on Pexels.com

Ножът е един от предметите, който е шампион по суеверията, свързани с него. Може би защото човекът го ползва от древни времена, ножът е нещо много значимо в съзнанието на хората. Първоначално той е бил нещо лично за човека – използвал го е в почти всички свои всекидневни дейности.

Според прадедите ни към ножа, както и към всички бодящи и режещи предмети, е нужно да се проявява уважение.

Който яде от ножа, ще стане зъл. Определено това е човек с бързо променлив нрав.

Не вземайте нож, който сте намерили. Това ще ви донесе неприятности, включително и лош късмет.

Думата „нож“ не се споменава в морето, това не е на добро. Моряците смятат, че това ще им пререже късмета, но винаги носят ножове. Смятат, че ножът примамва улова и носи сигурност по време на плаване. Той трябва да се забоде в мачтата по време на плаване.

С нож не се играе – това докарва скандали в къщата.

Всички, които се интересуват от етикет знаят, че след приключване с яденето ножът и вилицата трябва да се поставят в чинията паралелно, а не кръстосани. Повечето вероятно смятат, че това се прави поради естетически причини, но с този етикет е свързано и суеверие, а именно, че кръстосаните прибори оформят подобие на разпятие, което пък може да донесе лош късмет, болести и смърт. Ако на масата се оставят кръстосани нож и вилица, рискуваме да предизвикаме семейна свада. Това произлиза от страхът от поставените на кръст опасни предмети, от времето, когато разпятието било използвано като уред за мъчения. Внушението се подсилва и от факта, че Исус е бил разпнат на кръст.

Едно от най- известните суеверия, свързани с хладното оръжие е, че никога не бива да се подарява нож без да се поискат някакви пари в замяна. В противен случай ножът ще „среже“ връзката между подаряващия и получателя, особено ако тази връзка е романтична. Естествено, при това положение може да се счита, че ако някой ви подарява нож без да поиска пари, значи не иска да има нищо общо с вас за в бъдеще. За да го предотвратите, ножът трябва символично да ви бъде платен, дори само с един лев. При плащането трябва да изречете: „Ако ме обичаш, както аз те обичам, никой нож не може да ни раздели.“ По този начин приятелството ви ще бъде спасено.

Не бива да затваряте сгъваем нож, ако не сте го отворили вие.

Вероятно единственото положително вярване, свързано с режещия инструмент е, че поставен под леглото на родилка, ножът ще „отреже“ болката й и раждането ще мине безпроблемно.

Падащите ножове и други прибори пък сигнализират предстоящо посещение. Ако на земята падне нож, значи посетителят ще е мъж, ако падне вилица, на гости ще дойде жена, а ако е лъжица, предстои визита от бебе или дете. Ако при падането острието се забие в земята, очаквайте гост, жена, според американското поверие и мъж, според английското. Но ако при изпускането ножът не се забие в земята, ви чака кавга. Когато някой изпусне нож, се смята, че е на късмет.

Хората вярвали, че ножовете са добри защитници срещу злите сили. Забит от външната страна на вратата, той пазел от уроки и завист. Забит над люлката на бебето пък, го пазел от лош късмет.

В Шотландия имало поверие, че вятърът, който понякога внезапно се извивал в най-спокойните дни, се причинявал от полета на невидими вещици и самодиви. Лошият късмет, който те носели със себе си, можел да бъде отклонен само ако посред вихрушката се хвърли нож.

В някои култури и райони и до днес се приема, че точенето на ножове след залез слънце носи лош късмет. Ако го направите, рискувате да привлечете крадци и врагове в дома си.

Ако живеете на село и гледате животни, трябва да внимавате къде оставяте ножа. Ако го оставите на масата за през нощта, до изгрев слънце някое от домашните ви животни ще умре, а ножът ще ви потрябва, за да го одерете.

Източник:

http://sanovnik.bg/