SS Ehrendolch – камата на СС

768px-SS_dagger_IMG_6806-c

SS Ehrendolch (кама или кинжал на честта на СС) се счита за почетно оръжие на СС в Третия райх. В допълнение към кинжала имало пръстен и меч. Церемонията по награждаването била провеждана в съответствие със строгите правила, разработени от Хайнрих Химлер.

Въведение и церемония

Това оръжие е въведено през декември 1933 г., следвайки аналогични традиции в армията, военновъздушните сили и флота. Церемонията по награждаването с камата се състояла на 9 ноември всяка година.

SS камата е официално оръжие към униформата SS, използвана от всички пълноправни членове на SS. Производството на тези почетни кинжали било спряно през 1940 г.

Външен вид и дизайн

Дизайнът на оръжието се базира на швейцарска кама от 16-ти век. Центърът на широкото, копиеподобно острие с дължина 33 см е с отличителен гард. По дължината на острието е гравиран надписът SS „Meine Ehre heißt Treue“ (Моята чест е лоялност).

SS-Dolch-Hermann-Pister-29892

Гардът и помелът са покрити с никел; дръжката е черна, инкрустирана със сребърен орел NSDAP и символа на SS. Металната ножница е покрита с черен гланц лак със сребърно покритие и маншет. SS камата е представена през 1933 г. и има три отличителни версии, в зависимост от годината на производство.

Ранно производство: 1933-1935: Лого на производителя, дръжка с черен полиран абанос, с римски цифри (I-Мюнхен, II-Дрезден, III-Берлин);

Средна продукция: 1936-1938: регистрационен номер на производителя с RZM код (двойно етикетиране), ножницата боядисана в черно, без римски номера на гарда;

Късно производство: 1938-1942: Само с RZM код, ножницата боядисана в черно, черни оргинални знаци върху дръжката, обикновено изработени от алуминий.

Дизайн за „старите бойци“

На 21 юни 1936 г. е въведен друг вариант на камата, която е присъждана само на онези офицери и подофицери на SS, които са се присъединили към Schutzstaffel преди 1933 г. Тази кама е идентична с модела от 1933 г., но ножницата е снабдена с верига, изработена от правоъгълни халки, украсени с черепи и SS руни и допълнително сребърно приспособление със свастика мотив.

Високопоставените лидери на SS били награждавани със специална кама с надпис „In warm camaraderie, H. Himmler“. Има многобройни варианти на тази кама, които лично били връчвани на заслужилите от Хайнрих Химлер. Тези кинжали-подаръци са идентични с обикновените ками, но са изработени от висококачествени материали и имат позлатени надписи. Те са били и все още се смятат за рядкост поради ограничения им брой.

Начин на носене

Камите на SS обикновено се носели с черна SS униформа. Според Химлер, всеки член на SS е бил длъжен да използва камата срещу всеки, който е нарушил честта на SS или е оскърбил честта или семейството на член на SS. През ноември 1935 г. Химлер издава заповед, която гласи: „Всеки член на SS има правото и задължението да защитава честта си с оръжието“.

От 15 февруари 1943 г. всички офицери от Waffen-SS имат право да носят тази кама и с други униформи.

източник: Wikipedia

Превод от английски: Емил Ангелов

Реклами
%d блогъра харесват това:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star