Joyeuse – легендарният меч на Карл Велики

640px-epee_sacre_fourreau_louvre

Мечът Joyeuse, който днес се намира в Лувъра, е един от най-известните мечове в историята.  Историческите сведения свързват меча с Карл Велики, крал на франките. Той е принадлежал на известния крал, който царувал преди около 1200 години, и Joyeuse е бил използван в безброй церемонии по коронация, а древните митове и легенди му приписват магически сили.

Историята започва през 802 г.  Легендата гласи, че мечът Joyeuse, което означава „радостен“ на френски, бил изкован от известния ковач Галас, и му отнело три години, за да го завърши.  Мечът е описан като вълшебен.  Говорило се е, че е бил толкова бляскав, че можел да засенчи слънцето и заслепявал враговете на владетеля в битка, и всяко лице, което държало легендарния меч не можело да бъде отровено.  Императорът Карл Велики придобил меча в Испания.

Карл Велики (742-814 г.), който също е бил известен като Карл Великия, цар на франките и християнски император на Запада. Той направил много, за да се определи формата и характера на средновековна Европа и председателствал Ренесанса на Каролингите.  След падането на Римската империя, той е първият, който обединява Западна Европа. Той управлява огромно царство, което обхваща територии от днешна Франция, Германия, Италия, Австрия, и държавите от Бенелюкс, консолидира християнството чрез голямата си империя. Неговите военни „постижения“ често са свързвани с крайна жестокост, като обезглавяването на повече от 2500 франкски и саксонски племенни вождове.

louvre-epee-sacre-dite-quotde

Един ден, по време на битка, Карл Велики загубил Joyeuse и обещал награда на всеки, който би могъл да го намери.  След няколко опита, един от войниците му го намерил и Карл Велики изпълнил обещанието си, като казал: „Ето, тук ще бъде изградено имение на което ще бъдеш господар, и потомството ти ще вземе името на прекрасния ми меч: Joyeuse“.  Карл Велики забил меча си в земята, за да отбележи мястото, където ще бъде изграден новия град.  Според историята, това е произходът на френския град Joyeuse в Ардеш, който е основан на това място и е наречен в чест на меча.

Не съществуват исторически записи, за да се каже какво се е случило с меча Joyeuse след смъртта на Карл Велики. Въпреки това, в 1270 г., меч, идентифициран като Joyeuse се използва по време на церемонията по коронацията на френския крал Филип Смели, която се провела в катедралата в Реймс, Франция, и на много крале след това. Мечът е била съхраняван в близкия манастир в Сен Дени, погребално място за френските крале, където остава под закрилата на монасите най-малко до 1505 г.

Joyeuse е преместен в Лувъра на 5-ти декември 1793 г. след Френската революция.  Последно е използван от френски крал през 1824 г. с коронясването на Чарлз X и е единственият известен меч служил на кралете на Франция.

Днес, Joyeuse е запазен като съвкупност от различни части, добавени през вековете на употреба като коронационен меч. Острието е характерно за стила Оукшот XII – широко, плоско и постепенно изтъняващо. Помелът на меча датира от 10-и и 11-ти век, гардът от втората половина на 12-ти век, а дръжката от 13-ти век.

Дръжката е била украсена с перуника, но тя е махната преди коронацията на Наполеон I през 1804 г.  Два дракона образуват гарда, а очите им са от лапис лазули (скъпоценен камък, съвкупност от много минерали и химически съединения). Ножницата, също модифицирана, има обвивка от кадифе с бродирана перуника и е направена за коронацията на Шарл X през 1824 г.  И двете страни на помела са декорирани с обковен мотив, представляващ птици, подобно на скандинавските орнаменти от 10-и и 11-ти век. Двата кръстосани гарда, под формата на стилизирани фигурки на крилати дракони, могат да бъдат датирани от 12 век.  Златният шпиндел, покрит с мрежа в диамантен модел, се смята, че е от 13-ти или 14-ти век.

Мечът Joyeuse стои и днес като наследство от изключителните майсторски похвати през вековете. Използван при коронациите на кралете на Франция в продължение на стотици години той е символ на сила и власт. Той е визуално зашеметяващ и днес, и се нарежда сред най-възпроизвежданите исторически мечове.

Превод от английски: Емил Ангелов

източник: http://www.ancient-origins.net/artifacts-other-artifacts/joyeuse-legendary-sword-charlemagne-003020

Advertisements