Мечът на Уилям Уолъс

450px-Wallace_sword

Сър Уилям Уолъс е рицар и шотландски национален герой. Води съпротивата срещу англичаните по време на Войните за шотландска независимост.

Заедно с Андрю Морей, Уолъс побеждава англичаните в Битката при Стърлингския мост през 1297 г. и е покровител на Шотландия до неговото поражение в Битката при Фолкърк. През 1305 г. Уолъс е заловен близо до Глазгоу и предаден на крал Едуард I, който го беси, мъчи и разчленява за държавна измяна. След своята смърт Уолъс придобива героичен образ далеч извън пределите на родината си.

Над древната столица Стърлинг, на 55 км от сегашната Единбърг, се издига кула-монумент, висока над 70 метра, приличаща на меч. Вътре се съхранява “мечът на Уолъс”. Огромно оръжие, което се носи с две ръце. Мечът е в стъклен саркофаг, дълъг е 163 сантиметра и тежи 2,7 килограма. Едва ли има шотландец, който да не го е виждал.

През 1297 година Уилям Уолъс води шотландската армия и печели знаменита битка срещу изключително кръвожадния крал Едуард I. Англичаните превъзхождали многократно с кавалерия и пехота, но с хитрина Уолъс вкарва враговете в клопка в реката и ги сразява. След това шотландският герой увива дръжката на меча си и прави ножница и колан с кожата на Хю Кресингъм, един от английските пълководци в битката и кръвожаден събирач на данъци.

Легендата разказва как за 200 години оръжието на Уолъс изчезва след екзекуцията му в Лондон през 1305 година. Тогава пълководецът е предаден при битката за Фолкърк. Два века по-късно крал Джеймс IV Шотландски купува за 26 шилинга меч, наподобяващ досущ този на героя. Познават го по човешката кожа.

wallacesword

За последната има и друга легенда, че Уилям Хезелриг, английският шериф на Ланарк, убива Марион, младата съпруга на Уолъс, заради което 6 години по-късно Уолъс го залавя, убива и одира ивици от кожата му, за да облицова дръжката на огромния си меч и ножницата му.

Wallace Sword

Според експертите обаче изложеният меч не принадлежи на Уилям Уолъс поради две причини. Първо, той не притежава фулър, характерен за мечовете от 13 век. Второ, при внимателна инспекция е установено, че е изкован от 3 отделни парчета от други мечове. Формата на гарда и наличието на рикасо са типични за мечовете от 16 и 17 век. Мечовете от 13 век не притежавали рикасо.

По материали от Уикипедия и Труд

Реклами