Основни съвети за поддържане на кухненските ножове

Four_chef's_knives

Един добър кухненски нож може да бъде използван цял живот, само имайте предвид някои основни съвети за поддържането на ножовете по време на употреба, почистване и правилната им поддръжка.

Качествените кухненски ножове могат да останат за цял живот, ако се използват и поддържат както подобава. Ножът е основен инструмент за готвача, не е необходимо той да има всички видове ножове, които съществуват, въпреки че всеки е създаден с определена цел, но трябва да има минимум брой ножове с различни характеристики. Колко? Това зависи от всеки човек и се определя от това дали е за човек кулинар или за професионален готвач.

Един добър нож ни позволява да вършим различна работа с него – рязане, белене, набождане, кълцане… Готвачът трябва да се грижи за своите ножове. Така че нека да видим някои основни съвети, които да спазваме при употребата на кухненските ножове.

Остротата е едно от нещата, които имат най-голямо значение при употребата на кухненския нож.

Използването на ножа безопасно е второто важно условие: кухненският нож е елемент, който може да причини физическо увреждане, трябва да се вземат необходимите предпазни мерки, за да се избегне нараняване, когато се използва.

Важно е също така да се помисли за положението, в което този инструмент е оставен на масата или кухненския плот, винаги острието трябва да е на далечно разстояние от тялото на готвача и на стабилна повърхност. Да не се поставят неща върху него, които ни пречат да го видим, и ако случайно падне на земята, не се опитвайте да го хванете във въздуха – може да се срежете сериозно.

Използвайте подходяща повърхност за рязане: най-добрата повърхност е дървената дъска или някакъв вид пластмасова. Колкото по-твърда е повърхността, толкова по-бързо се захабява ножа. Без значение колко е добър даден модел нож, ако се използва неправилно се разваля.

Не плъзгайте ножа, за да събирате нарязаните хранителни продукти. Решението е просто, обръщате ножа и събирате храната с тъпата му част.

Не използвайте кухненския нож за други цели. С други думи, ако един кухненски нож е предназначен за рязане на зеленчуци, риба или месо, не го използвайте, за да отваряте например бирена бутилка. Със сигурност не използвайте ножа на главния готвач и за да обелите скилидка чесън.

Не поставяйте ножовете в съдомиялната машина. Кухненските ножове трябва да се измиват на ръка с гъба и препарат за миене на съдове. Веднъж почистени, трябва да изсъхнат напълно и да ги съхранявате правилно. Ако се поставят в съдомиялната машина може да се изтъпят, защото се сблъскват с други прибори за хранене и в зависимост от материала, от който се произвежда дръжката на ножа, то тя може и да се развали.

Дръжте ножовете правилно: кухненските ножове не трябва да се съхраняват незащитени в едно чекмедже, защото при сблъсъка с други прибори се губи остротата на режещия им ръб и дори може да се повредят по-нататък. Идеална за съхранение на ножове е специална дървена поставка на масата или магнитна лента на стената, така че остриетата на ножовете да са защитени от контакт с други кухненски инструменти.

Алтернативно, ако имате само чекмедже за съхранение трябва да се използват кании за всеки отделен нож.

Дръжте остри ножовете: неизбежно е, с течение на времето, ножовете да загубят първоначалната си острота и да дойде времето, когато ние ще трябва да ги заточим. Най-често се препоръчват камъните за заточване, защото по-съвременните прибори обикновено „ядат“ твърде много материал.

Ако кухненският нож е остър, той е и по-безопасен, защото острият нож по-лесно може да се контролира, без да се използва допълнителна сила. Също така е по-добре и за приготвяната храна, тъй като й влияе по-малко на клетъчно ниво и тя е с по-добър вкус.

Превод от испански: Галя Ангелова

Advertisements