Откриха 1200-годишен викингски меч в Норвегия

hith-viking-sword-165077-E

Норвежкото планинско село Хаукели, разположено на около 150 мили западно от Осло, е най-известно с лова, риболова, карането на ски и други аутдор дейности. Наскоро, обаче, Хаукели влезе в заглавията на медиите като място на най-новата сензационна археологическа находка – викингско острие от меч, датиращо на повече от 1200 години.

Докато вървял през планинското плато, което свързва Западна с Източна Норвегия, Горан Олсен седнал да си почине. Тогава той забелязал ръждясало острие на меч, лежащо под скалите на добре отъпканата планинска пътека. Археолозите са датирали находката на Олсен като викингски меч направен през 750 г след Христа. Това го прави 1265 годишен, макар че учените предупреждават, че това не е точната възраст.

Двуострият меч е изработен от ковано желязо, с дължина над 30 инча (77 см). Въпреки че е покрит с ръжда и му липсва дръжката той е в отлично състояние. Планините Хаукели са покрити със сняг и лед най-малко шест месеца от годината и влажността е висока само през лятото, което обяснява защо мечът е толкова добре запазен. Както местният консерватор Пер Мортен Екерховд сподели пред Си Ен Ен: „Доста е необичайно да се намерят останки от Викингската епоха, които са толкова добре запазени … мечът може да се използва и днес, ако се заточи.“

В началото на 8 век, много викинги напуснали родните си домове в Дания, Норвегия и Швеция, използвайки модерни навигационни технологии, за да се разселят в цяла Европа и извън нея. Известни и опасни, заради своите насилствени нападения върху крайбрежните градове и селища, викингите също са квалифицирани като търговци и дръзки изследователи, които основали първата колония в Гренландия и достигнали Северна Америка 500 години преди Христофор Колумб. Викингската епоха просъществувала до края на 11 век, оставяйки трайно въздействие върху западното общество и света.

Викингският закон задължавал всички свободни хора да носят оръжие и да бъдат подготвени да водят война по всяко време. От всички оръжия от онова време, като копия и бойни брадви, мечовете най-трудно са се правели и са били най-скъпи. С техните украсени дръжки със сребро, бронз или мед, викингските мечове са служели като символи на общественото положение. Според езическите вярвания на викингите мечът е свещен предмет, който може да помогне на своя приносител да влезе в рая. След постигането на най-високото отличие – смърт в битка, героичният викингски войн, с меч в ръка, ще пирува с боговете на специално място, известно като Валхала.

hith-viking-sword-norway-2

Много от по-късните викингски мечове били украсени със специални маркировки, смята се, че това са имената на техните създатели. От хилядите викингски мечове, които са открити в цяла Скандинавия и Северна Европа – изкопавани в гробници или открити в реките – около 170 са били маркирани с името Ulfberht. Тяхното високо качество шокира археолозите, тъй като технологията, необходима за производството на чист метал не е била все още измислена по тези земи. С цел да се втечни желязната руда и премахването на примесите (известни като „шлака“) съвременните металурзи я нагряват до 3000°F (1650°C); след това се прибавя въглерод с цел укрепване на чупливото желязо. През Средновековието, когато пещите не биха могли да постигнат достатъчно високи температури, за да се втечни желязото, металурзите трябвало да отстранят шлаката чрез по-малко ефективни процеси. С много малко шлака и високо съдържание на въглерод, остриетата Ulfberht са направени от това, което е известно като „тигелна стомана“, материал, който ще се появи чак през Индустриалната революция.

Експертите смятат, че тигелната стомана, използвана от викингите, може би идва от ислямския свят. Воините в Централна Азия са използвали мечове, подобни на Ulfberht, векове преди Викингската епоха и утвърден търговски маршрут, известен като Волга, свързащ Скандинавия със Северен Иран от началото на 9-ти до средата на 11 век. През март тази година, изследователите обявиха, че са възстановили пръстен от 9-ти век от викингски гроб, носещ ислямска надпис означаващ „за /на Аллах,“ доказващ връзката между двата свята.

Мечът, който Олсен открива в Хаукели не е инкрустиран и липсва дръжката му, но все още е със здраво острие. Експертите смятат, че то може да е от викингски гроб или би могло да принадлежи на пътник, който е починал при инцидент или е измръзнал. Така или иначе, те смятат, че неговият собственик може да е бил член на високо ниво във викингското общество. Мечът в момента е в Университета в Берген, за консервиране и изследователски цели.

Археолозите планират експедиция до мястото на откриването му от Олсен за следващата пролет, след като снегът се стопи, за да се види дали могат да открият повече артефакти.

Превод от английски: Емил Ангелов

http://www.history.com/news/hiker-discovers-1200-year-old-viking-sword-in-norway

Advertisements