Жилет разори бръснарите

Gillette_Safety_Razor_With_Razor_Blade

Създателят на самобръсначката е пример за осъществената американска мечта

„Погледнах в огледалото и като започнах да се бръсна, веднага разбрах, че бръсначът ми е безнадеждно тъп. Нямаше как да го наточа сам. Трябваше да ходя в бръснарницата или при точиларя. Стоях и разсеяно го гледах, когато в главата ми се роди идея. Или картина, не знам. Но знам, че точно тогава се появи моят бръснач. Това приличаше повече на откровение, отколкото на размишление“.

Това си спомня Кинг Кемп Жилет 20 години след историческото утро през 1895 г., когато му хрумва идеята за безопасна самобръсначка със сменяеми ножчета. От промишленото производство на първата такава самобръсначка го делят обаче 8 години.

Кинг Кемп Жилет
Кинг Кемп Жилет

Ако бръснарите в началото на XX век са били бесни на някого, това със сигурност е бил Кинг Кемп Жилет. Това е човекът, изобретил „безопасната“ самобръсначка със сменяеми ножчета, която за 2-3 десетилетия изяде хляба на бръснарите. Кинг Жилет не само измисли безопасния бръснач. Той накара купувачите да свикнат с нова потребителска култура – предметът след използване просто се изхвърля, а не служи с години. На практика с него започна новата идеология на масовите продукти за „еднократна“ употреба – кърпички, запалки, чашки и чинийки. Тя носи плодове и печалби до ден днешен.

Историята на Кинг Жилет и създаването на неговата компания е пример за осъществяването на „американската мечта“. Роден е през 1855 г. в градчето със звучното френско име Фон дю лак (Езерно дъно), щата Уисконсин. Бавен живот, патриархални устои, сериозни брадати лица, дълги зимни вечери. Това не подхожда на динамичния му баща, който иска да прави бизнес и да даде образование на сина си. Семейството се пренася в Чикаго и отваря работилница за ремонт на шевни машини. Тя носела добри пари и обещавала добро бъдеще, но всичко рухнало заради Чикагския пожар през 1871 г. – легендарната катастрофа в американската история, която изменила много съдби. Скоро бащата се пропива и Кинг трябва да поеме издръжката на семейството. На 17-годишна възраст Кинг Кемп започва да работи като пътуващ търговец и за няколко години си създава добро име. Но детската мечта да стане изобретател не го напуска.

През 1891 г. Жилет се пренася в Балтимор, където се сприятелява с Уилям Пейнтър, изобретател на завинтващата се ламаринена капачка за бутилка с вътрешно уплътнение. Двамата често се събират на чаша вино или коняк. Жилет не може да забрави как една вечер Пейнтър му казал: „Кинг, още ли искаш да изобретиш нещо? Виж, основното достойнство на моята капачка е нейната недълговечност – отвориш, затвориш един-два пъти и край – на боклука. Помисли!“ И той успява да измисли нещо ново. Става съвсем случайно една сутрин, докато се бръсне. „Бръсначът ми беше изхабен и с отегчение си помислих, че отново трябва да го нося на точилар. Замечтах колко хубаво би било, ако тъпите остриета просто се изхвърлят и се заменят с нови“, разказва в спомените си Кинг Жилет. Идеята го поразява. Той скицирал конструкцията на нов безопасен бръснач с ножчета за еднократна употреба. Към дръжката на новия уред перпендикулярно са прикрепени две метални пластини, които като раковина притискат тънко острие с два остри края. „Готово. Бъдещето ни е осигурено“, пише той на жена си в Охайо.

GillettePPIE

Но години го делят от производството – време, през което трябва да се решат технически и финансови проблеми. Жилет не можел да определи как да направи тънки и здрави ножчета за бръснене. Точно тогава се запознава с изобретателя Уилям Никерсън, който открива, че за да е безопасно бръсненето, ножчето трябва да е широко. Той успява да конструира струг за производството на такива бръснарски ножчета. През 1901 г. Жилет и Никерсън основават компанията Safety Rasor Company. Фирмата е преименувана на Gillete Safety Rasor Company през 1902 г. Година по-късно – през 1903, започва производството. За няколко месеца продават само 51 бръснача и 168 ножчета. През следващата – 91 000 бръснача и 123 хил. ножчета. След още 4 години продажбите минали 13 милиона долара. За няколко години той става милионер, а компанията – монополист на пазара за бръснарски принадлежности. Жилет обаче не остава в плен на печалбите и охолния живот.

1930s-Gillette-double-edged-safety-razor-advertisement-3

Масонът има и други идеи, които излага в книгата „Бъдещето на човечеството“. В нея той представя идеите си за идеалното общество. Неговият свят е утопичен и е изграден на основата на всеобща кооперация. През 1910 г. 55-годишният Жилет решава, че идеята му още не е узряла достатъчно и все още няма условия за нейната реализация. Той решава да се отдаде на размисъл. В края на 1913 г. продава акциите си в “Жилет” и се оттегля от активно управление. Остава президент на фирмата до смъртта си през 1932 г. В последните си години Жилет се занимава с отглеждането на кайсии в огромно ранчо в Калифорния.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2003-07-11&article=90785

Advertisements