Революционната самобръсначка Жилет

800px-Gillette_Old_Type_1921-1928

На 15 ноември 1904 г. Кинг Жилет патентова революционната си самобръсначка със сменяеми ножчета, която оставя хиляди бръснари без работа. Кинг Кемп Жилет е роден на 5 януари 1855 г. в щата Уисконсин, САЩ. Работел като търговски агент в различни фирми и мечтал за голямо изобретение. На 40 г. у него се появява идея как да се облекчи досадния процес по точене на острието на бръснача. Той измисля прибора за бръснене, в който се слага острие, което се изхвърля, след като се изтъпи.

Именно новият прибор лежи в основата на идеята на Жилет: това е евтина дръжка с Т-образна форма, която с нищо не напомня процеса до тогава. Всъщност първоначално приборите са предмет на гордост и проява на благосъстояние, затова са изработвани ръчно, дървените са резбовани, а металните са с инкрустации.

Кинг Кемп Жилет
Кинг Кемп Жилет

Всъщност тогава основният проблем пред Жилет не е приборът, а липсата на необходимата стомана, която трябвало да е едновременно и тънка, и гъвкава, и здрава. Където и да се обърнел за помощ, му отказвали с довода, че в природата все още няма такава стомана.

Търсенето на необходимия доставчик отнема на Жилет 6 г. Не успяват да му помогнат дори научните сътрудници от Масачузетския технологичен институт.

През 1901 г. обаче се случва чудо. Жилет среща изобретателя Уилям Никерсън, който притежава необходимата технология. Започва работа. Т-образният прибор е патентован. Стоманата, разработена от Никерсън, също. Остава експериментално да се определи ъгълът, под който ще се движи ножчето по кожата на лицето и колко трябва да се подава.

gillettepatent

Твърде скоро (1902 г.) се появява компанията American Safety Razor Company, която през 1903 г. започва серийно производство. През първата година са продадени едва 168 самобръсначки и 51 остриета, но през следващата година достигат 90 000 прибора и 123 000 ножчета.

За две години Жилет става милионер благодарение на предприемчивия си талант – The Gillette Company започва да продава самобръсначки под себестойността им и дори ги раздава даром, като прави ползвателите им зависими да купуват ножчета.

През 1917 г. правителството на САЩ му поръчва 36 милиона ножчета за войниците, воюващи в Първата световна война. Свикналите със самобръсначката войници след демобилизирането си започват да ги търсят и им правят реклама.

Жилет умира през 1932 г. преди масовото навлизане на електрическата самобръсначка, патентована на 23.11.1923 г.

Куриозно е, че през 1910 г. Жилет предлага на вече бившия президент на страната Теодор Рузвелт един милион долара, за да стане президент на неговата корпорация в щата Аризона. Рузвелт отговаря: „Аз бих приел с радост, но, честно казано, не се доверявам много на човек, който прави самобръсначки, но носи мустаци”.

Сега „Жилет“ (Gillette) e търговска марка за мъжки ножчета за безопасно бръснене. През 2006 г. в компанията са работели 783 хил. души. Сляла се е с Procter & Gamble.

http://www.blitz.bg/news/article/301675

Advertisements