Paul Chen Multi Tasker

4-009

Hanwei е фирма за производство на мечове, управлявана от Чен Чао-По, по-известен с псевдонима си Пол Чен.

Чен е колекционер на китайски мечове, който през 1991 г. открива завод в Далиан за производство на евтини копия на японски мечове от периода Едо. Производственият процес имитира методи на традиционните японски ковачи. Hanwei се радва на значителен успех сред колекционерите, заради уникалните модели и ниските цени. Компанията прави реплики също на китайски и европейски мечове.

Multi TASKER не се произвежда от Пол Чен и компанията му  Hanwei, а само се дистрибутира от него. Същият инструмент първоначално е бил внесен и пуснат на пазара от Fiskars като Excalibur Multi-Snip. Той е произведен по патент на Gerber за плъзгащи се клещи. Качеството на изработка е отлично за китайски инструмент.

5-016

Размери

Дължина отворен 165 mm

Дължина затворен 120 mm

Ширина затворен 34 mm

Дебелина 22 mm

Тегло 251 g

Лични впечатления

От една седмица мултитулът е навсякъде с мен и имах възможност да изпробвам някои от функциите му. Първо като сглобка и напасване е много добре направен, не отстъпва дори на скъпи модели на Гербер. Включва патентована от Гербер система за вадене и прибиране на ножицата чрез плъзгане.

Самата ножица е направена от закалена високовъглеродна стомана с плътно и прецизно прилепващи остриета. Реже с лекота хартия, кенчета от бира, пластмасови карти, а също и тънки клони. В основата й има улейче за рязане на тел. Лесно се вади и прибира – натискат се двете бутончета отстрани на мултитула и плъзгачът се отключва и заключва.

Върху едната страна има монтирани клещи, които по размер са сходни с тези на Викторинокс, главата им е малко по-голяма, но пружинката им е по-некачествена от швейцарската, не е толкова гъвкава.

Ножчето се вади лесно с една ръка посредством тъмбстъд и се заключва с линерлок. При сгъване топчето на линерлока точно пасва в основата на ножа и го придържа, което ми направи приятно впечатление – не всички китайски творения могат да се похвалят с подобна прецизност. Добре заточен е.

Трионът е с един ред зъбци, а не е двуредов, като на Викторинокс, но въпреки това реже добре. Пробвах и срязах твърда, суха дъска, изисква по-големи усилия от Викторинокс, а и малко по-трудно се почиства след това от стърготините. Зъбците не са така прецизно оформени като на швейцарските.

6-028

Най-странното нещо е пилата. Когато се опитате да я извадите тя не се отваря, а се разкача и ви остава в ръцете, можете да я обърнете и да я закачите отново наобратно, но не е много устойчива. Иначе е добра, без усилия оставя големи следи върху стари метални тръби за вода. Не знам какво са имали предвид с тази пила, не е много удобно да се държи в ръка и да се пили, а на инструмента не е много стабилна както казах. Търсих информация в mutitool.org, но и там основно й се чудят. Може би пилата ме разочарова, че не се отваря в самия инструмент и че не са измислили начин хем да работи, хем да се разкача, подобно на инструмента за рязане на Victorinox – Rescue Tool.

Инструментът разполага с масивна отвертка Филипс с добре оформени ръбове, отварачка за консерви, с доста остър и агресивен ръб, отварачка за бутилки с плоска отвертка. Има и стабилно закрепен клипс за носене, което е удобство – лесно и надеждно се прикрепя към джоба на дънките ми.

Като цяло съм доволен и впечатлен от този инструмент. За цената си е много грамотно и много прецизно направен. Частите са добре изработени, добре напаснати и работят с лекота. Странно е решението за подобни големи ножици – по-скоро го слагат в категорията на градинските инструменти. Леко разочарование, както писах по-горе е пилата, която се разкача. Определено добър мулти тул.

Реклами
%d блогъра харесват това:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star