Четирите най-необходими кухненски ножа

kitchen knives

Шеф-инструкторът Брендън Макдермот от Нюйоркският Институт по кулинарно образование препоръчва нож на главния готвач, нож за белене, серетиран и нож за обезкостяване, и обяснява как да се използват и точат.

От нарязване на свинско филе до оформяне на кубчета ананас е изключително важно да знаете как да ползвате тези ножове, което е от решаващо значение за успеха в кухнята. Оборудването с правилните ножове е ключово, обяснява Брендън Макдермот – шеф-инструктор в Института по кулинарно образование в Ню Йорк.

Ако оборудвате кухнята си, трябва да се снабдите с добър комплект кухненски ножове. Прочетете, за да откриете четирите основни ножа, които всеки готвач трябва да притежава, плюс как да ги използвате, как да не ги използвате и каква цена трябва да заплатите за добро качество.

Как да изберем и използваме ножът на главния готвач?

chef-cutting-peppers

Как да го използвате: този нож е най-важният в колекцията ви. Брендън Макдермот препоръчва нож с острие от 8 до 10 инча, който той признава, може да е малко по-дълъг, отколкото ножа, който повечето хора са свикнали да ползват. Въпреки това, по-дългото острие прави ножа по-гъвкав и ефективен. „Колкото по-дълго острие имате, толкова повече ножът ще ви върши работа“, обяснява той. „И колкото по-широко е острието, толкова по-безопасно ще режете с него.“ С ножа на главния готвач се вършат 90 на сто от дневните кухненски задачи, включително нарязване на кубчета на плодове, зеленчуци, месо и риба.

Как да не го използвате: Докато ножът на главния готвач може да е „цар на кухнята“, той не трябва да се използва за клане или обезкостяване на домашни птици, да се белят големи зеленчуци като тикви или както някои хора се опитват, да пробиват дупки в твърди предмети. Ширината на ножът го прави труден за носене и изпълняване на задачи,по-подходящи за по-малък нож.

Цена: Макдермот препоръчва да изхарчите най-много 100 долара за нож с добро качество. „Не забравяйте, че ножовете са наследствени вещи“, казва той. „И най-добрите от тях трябва да траят вечно“.

Как да изберем нож за белене?

670px-Use-a-Paring-Knife-Step-11

Как да го използвате: Този нож идва на помощ там, където ножът на главния готвач не може да се справи. Той е най-подходящ за рязане и накълцване на продукти, които са твърде малки за 8-10-инчов нож като чесън, киви или ягоди. „Тъй като средната дължина на острието на този нож е около 3 1/2 инча, това е един чудесен инструмент за всички храни, които изискват внимание към детайла,“ казва Макдермот.

Как да не го използвате: Избягвайте да използвате ножа за рязане на много твърди зеленчуци като моркови, целина или пащърнак. Тези по-малки ножове нямат достатъчно тежест за по-лесно нарязване на храните, което може да ви накара да увеличите силата на рязане. „Ако прилагате голям натиск във всяка точка, значи че правите нещо не както трябва“ съветва Макдермот. Трудното рязане е сигнал, че не използвате подходящото острие за тази работа, и тя може да бъде опасна, защото ножът може да се приплъзне.

Цена: Макдермот препоръчва да го купите за около 20 долара. Стойте далеч от керамичните ножове, търсете метални остриета, ако искате нещо дълготрайно.

Как да изберем и използваме серетиран нож?

bread knife

Как да го използвате: Серетираните ножове най-често се свързват с рязането на хляб, поради което те се наричат ​​още ножове за хляб. Но според Макдермот, назъбеното острие може да свърши почти всяка работа, която правото острие на ножа на главния готвач не може. Серетиран нож със средна дължина на острието от 6 инча е особено полезен за храни с хлъзгави повърхности, като например домати, ананаси, дини, цитруси и чушки. Назъбеният ръб прониква в тези повърхности, докато плоското острие на ножа на главния готвач се пързаля по повърхността. В крайна сметка: не мислете само за хляба.

Как да не го използвате: Серетираните ножове трябва да се използват само за рязане, а не за кълцане на храни. Подобно на трион зъбите на острието захващат и прорязват съставките, което е и причината назъбен нож да не се използва, при рязане на по-малки продукти като пресни подправки, чесън или плодове.

Цена: Макдермот препоръчва цена от 30 до 40 долара за добро качество на назъбения нож. Ако се грижите добре за вашия назъбен нож, той ще остане остър за идните поколения, казва Макдермот. И ако случайно се изтъпи, просто го сменете с нов.

Как да изберем и използваме нож за обезкостяване?

670px-Use-a-Boning-Knife-Step-3

Как да го използваме: Както подсказва името му, ножът за обезкостяване е най-подходящия нож за нарязване или обезкостяване на риба, месо или домашни птици, независимо от размера, дали става въпрос за 3-инчова хамсия или 150-килограмово разфасовано прасе. „Повечето ножове са предназначени за рязане по права линия“, казва Макдермот. „Но когато става въпрос за нещо като гръден кош и стави, няма такова нещо като права линия в тялото, така че имате нужда от острие, което може да се движи и огъва.“ Ножът за обезкостяване дава тази свобода на действие.

Как да не го използвате: този нож не трябва да се използва за сечене на кости. Ножът подобно на ножовка, осигурява гъвкавост, за да може сръчно да отделяте месото от костите и да избягвате ставите и хрущялите.

Цена: Макдермот препоръчва да отделим около 30 долара, но предлага да се инвестират малко повече, ако този нож ще се използва за усилена употреба в кухнята.

Как да изберем и използваме масат?

honing

Как да го използвате: Петият основен инструмент за комплекта всъщност не е нож, а по-скоро точило, с което да поддържате вашите ножове в пиковата им острота възможно най-дълго. „Масатът вероятно е вторият най-важен инструмент в кухнята, след ножа на главния готвач“, казва Макдермот. Прокарването на ножа през масата подравнява неравностите по острието, което води до по-гладък ръб и по този начин по-лесно рязане. Ножовете трябва да се заточват всеки път, когато ги използвате, но тъй като масатът е само за поддръжка на острието трябва да се снабдите със заточващ комплект или да носите няколко пъти годишно ножовете си на професионален точилар.

Как да не го използвате: Масатът може да се използва с всички гладки остриета, но не трябва да се използва за серетирани ножове, тъй като зъбите няма да се плъзгат по протежението на стоманата.

Цена: Масатът може да е в комплект с останалите ножове или може да бъде закупен отделно. В този случай, Макдермот препоръчва или керамичен или стоманен модел, който струва около 25 долара.

Huffington post

Advertisements