12 стъпки при избора на качествени кухненски ножове

Kitchen Knives

Не всички кухненски ножове са еднакви – често утвърдена марка може да продава нискокачествени ножове на висока цена, а е възможно и обратното – да се намери добро качество, на по-евтина цена от по-малко позната марка.

Тъй като кухненските ножове ще бъдат инвестиция, която ще се използва ежедневно за всички Ваши кулинарни приключения, изборът на качествени ножове, които са дълготрайни, здрави и издръжливи е задължителен. От тази статия, Вие ще научите какво да търсите, когато отидете да си купите качествени кухненски ножове.

1. Преди да се отправите към закупуване на ножове, помислете за вида на ножовете, от които ще имате нужда във вашата кухня. Предлага се голямо разнообразие от форми и размери кухненски ножове, но изборът зависи от вашия стил на готвене и навици.

Един добър основен комплект за всяка средно-статистическа кухня ще включва:
– Универсален нож за всякакви цели (13 cm) – използва се за широка гама от храни; често е избор за първи нож, тъй като с него могат да се режат много неща.
– Нож на главния готвач (20-23 см) – използва се за кълцане и рязане на кубчета.
– Нож за зеленчуци (8 cm) – използва се за белене, рязане, почистване на дребни зеленчуци, храни, които се държат в ръка (като подрязване на малки картофи).
– Нож за хляб (назъбен) – използва се за рязане на хляб, сладкиши, плодове, печива и домати.
– Сатър – използва се за месо, а по-малката му версия за кълцане на билки и др. Купете го само ако имате нужда да нарежете сериозни парчета месо.
– Нож за филетиране – спомага за филетиране на риба и месо. Купете го, ако имате намерение да филетирате; повечето хора купуват готови филета.
– Нож за карвинг – използва се за получаване на тънки резени от месо.
– Масат, камък за заточване или електрическо точило.

kitchen_knives (3)

Доста често можете да си купите комплект ножове, който съдържа много или всички от тези разновидности; често това ще бъде по-евтино, отколкото да ги купите поотделно, но ако следвате правилата по-добре е сами да подберете добър набор от кухненски ножове. Също така, рискът от закупуване на евтин и безличен комплект е, че вие може да не харесате усещането от всеки един нож в комплекта, да не Ви допадне като цяло марката; докато ако подходите експериментално първо с един нож, след това можете лесно и бързо да преминете към друга марка, ако не ви хареса.

2. При закупуване на ножове, подръжте всеки един нож в ръката си за известно време. Ако ще използвате този инструмент, той трябва да е удобен и да седи добре в ръката ви. Бъдете наясно, че това, което един човек намира за комфортно не означава непременно, че ще бъде удобно и за Вас, така че направете тест от първа ръка за себе си.

3. Разгледайте колко стомана е вложена в ножа, както и къде се концентрира тя. Огледайте за признаци на луфтове или заваряване, особено в основата на дръжката на ножа. Това е слабото му място и трябва да се избягва, тъй като слабите ножове са по-склонни да се огънат или счупят в тази точка на свръзка. Най-добрите ножове са изработени от едно цяло парче стомана, ръчно ковани (въпреки че те са рядкост и често са на много високи цени), докато евтините ножове са тънки, обикновено с пластмасови или гумени дръжки.

4. Почувствайте тежестта на ножа. Лекият нож е добър при бързина и точност, докато тежкият нож изисква далеч повече усилия ако го използвате за кълцане на много леки съставки. Въпреки това, точно обратното важи и когато твърди храни като ядки, пресен джинджифил, палмова захар и други съставки (по-трудни за рязане), се режат с лек нож – за тях тежкият нож е идеален.

5. Определете баланса на ножа. Качествените ножове имат много добър баланс, с не твърде много тежест в острието или дръжката. Старомодният начин да тествате, е да закрепите ножа хоризонтално върху пръста си, с острието надолу. Качественият, добре балансиран нож ще се закрепи и няма да падне от пръста ви. Естествено, трябва да се внимава много, когато се прави този тест! Само скъпите и висококачествени ножове са добре балансирани, така че повечето ножове просто ще паднат от пръста ви.

Основната причина да се вземе под внимание баланса е, че с един добре балансиран нож ще се реже лесно и без големи усилия. Ако режете продължително време големи количества храни, балансираният нож няма да измори ръката ви.

6. Разгледайте дръжката на ножа. Тя трябва да бъде солидна, лесна за почистване и добре сглобена. При повечето ножове това е най-плътната част и когато се натовари острието цялото напрежение преминава през нея. Ако тя е тънка, или покрита с евтина пластмаса това не е добър знак. Ако се забелязват луфтове между скалите и ножа, това само е индикатор за слабостта му, а също така те ще спомогнат за задържането на храна и развитие на бактерии.

7. Разгледайте материалите, от които е направена дръжката. Тя често е изработена от дърво, пластмаса, смола и други здрави материали. Старите ножове с костни или рогови дръжки не са добър избор, тъй като костта и рога стават чупливи с времето. Имало е немалко случаи, когато костни, рогови или дървени дръжки на стари ножове буквално се разпадат в ръката на използващия го, което понякога причинява и сериозни наранявания. Порестите или меки дървесини и други материали с ниска плътност не се препоръчват за дръжки на ножове.

8. Разгледайте острието на ножа и от какво е направено. Понякога може да се каже, че най-добрият нож е керамичният, тъй като може да бъде заточен като скалпел, да запази остротата си за дълго време и да не ръждясва. Основният недостатък е, че този вид нож е изключително крехък и може да се счупи с лекота, а качествените често пъти са прекалено скъпи. Евтините керамични ножове трябва да бъдат разглеждани с повишено внимание.

Добрите ножове най-често са направени от неръждаема стомана (високо въглеродна стомана) и се отличават със здраво острие, но трябва да се внимава, за да не ръждясат. Стоманените ножове лесно се заточват у дома, но се нуждаят от грижи, за да се предотврати ръждясването.

От неръждаема стомана са направени повечето модерни евтини остриета, но те често са склонни да се затъпят бързо и ще отнеме много време, за да се наточат отново. Стремете се да закупите ножове от неръждаема стомана с високо съдържание на въглерод. Ножовете с повишено въглеродно съдържание са по-склонни към ръждясване, по-трудни са за поддръжка, но са по-здрави и по-дълго време запазват режещите си способности. Ако сте с ограничен бюджет, евтината неръждаема стомана е добър избор. Кованите ножове са по-добри от фабричните, защото изковаването прави метала по-силен.

Избягвайте ножове, за които твърдят, че никога не се нуждаят от заточване или че се замозаточват. Това са рекламни трикове, пробутват Ви не много остри, некачествени ножове, които много трудно се заточват и обикновено ще трябва да ги изхвърлите разочаровани.

9. Погледнете ширината на режещия ръб, както и дебелината и гладкостта на острието. Най-добрите ножове са гладки, полирани, без дефекти в метала. Режещият ръб трябва да „тече“ равномерно по цялата дължина от върха до дръжката. При някои по-евтини ножове в края на острието, преди дръжката, се наблюдава незаточен участък с дължина над 1 см, което прави ножът неизползваем при рязане на по-твърди продукти като моркови например.

Серетираните ножове на майстор-готвача трябва да се избягват за общо ползване, особено при рязане на зеленчуци и месо, тъй като те могат да бъдат много опасни, и е вероятно да се хлъзнат при рязане. Те не могат да бъдат заточени лесно и режат като трион, като се прилага известен натиск, което е опасно. Често по телевизията ни рекламират уникални комплекти кухненски ножове, но те не са качестени и не си струват парите. Скъпите и качествени ножове обикновено не се предлагат в големи комплекти. Серетираните ножове трябва да бъдат включени във вашия сет, но само за рязане на хляб или печени храни.

kitchen_knives (1)

10. Поддържайте вашите ножове остри. За целта ще трябва да инвестирате в масат или камък за точене. Масатът поддържа хубав режещ ръб, но няма да ви свърши работа при силно затъпен нож. Къмък или камъни ще възстановят режещия ръб или ще подобрят съществуващия.

Димантените масати струват много повече, но ще постигнете един много фин режещ ръб. Те също „изяждат“ ножа по-бързо, така че ножовете могат да започнат да придобиват изкривена или сърповидна форма, ако се заточват прекалено често. Много често хората точат средата на острието – това се случва обикновено когато се бърза. Точете бавно и равномерно по цялата дължина на острието, така че да се заточва и отнема материал равномерно.

Не използвайте ножът върху каменни, стъклени, стоманени или керамични повърхности; това може да увреди режещия ръб и да се отделят фини парченца стомана в храната ви, също така е много по-вероятно да се подхлъзне ножа и да причини нараняване. От дърво или твърда (не гъвкава) пластмаса се правят най-добрите дъски за рязане. Дъските за рязане трябва редовно да се почистват с подходящи препарати. Повечето наранявания с ножове, са причинени от тъпи ножове, а не от остри, тъй като при тях се прилага по-голям натиск и е по-вероятно да се подхлъзнат. Не позволявайте на никой друг да ползва ножовете ви, ако те са избирани строго индивидуално. В крайна сметка много наранявания се получават също и от нож, с който не сте свикнали да режете.

kitchen_knives (4)

11. Съхранявайте внимателно ножовете си. Дървената поставка за ножове е добро решение. Някои ножове идват със собствена кутия за съхранение, но много готвачи просто увиват ножовете си в стари парчета плат (да не се докосват един с друг). Магнитните ленти за ножове не са толкова лоши, но са подходящи в среда, където няма деца и трябва да се закрепят стабилно, за да не се отлепят и да паднат. Съхранението в насипно състояние в кутия с инструменти или чекмедже не се препоръчва.

12. Купете лично своите ножове. Интернет може да бъде отлично средство, за да намерите добри цени на качествени марки, а много търговци на едро продават директно от уебсайтовете си, за да осигурят качествени ножове на много добра цена. Въпреки това, посетете поне един магазин, за да получите представа за ножовете, които искате да купите онлайн, или се уверете, че онлайн магазинът има добра политика за рекламации, в случай че не ви хареса ножа. Ножовете са инвестиция, като добре подбран комплект може да издържи много години (20 до 30 години или повече), така че е най-добре да си изберете сами внимателно един и той ще работи добре за вас, както и готвенето ще бъде много по-лесно и по-приятно.

Превод от английски: Емил Ангелов
Източник: Wikihow

Реклами