Топ 5 на ножовете за оцеляване (и как да изберете този, който е точно за Вас)

643_large_image

Един инструмент, който може да Ви помогне или провали в ситуация на оцеляване е добрият нож. И въпреки че често се казва, че най-добрият нож е този, който носите с Вас и че много може да се направи с подходящите знания и умения, има характеристики, които правят някои ножове за оцеляване по-добър избор, от други.

Изборът кой нож да вземете в пустошта е много личен и това, което е подходящо за един човек с определени умения може да бъде погрешно за друг, с различен опит в същото положение. Все пак, има някои общи насоки за избора на добър нож за оцеляване и повечето от най-популярните решения са склонни да отговарят на следните стандарти:

Фиксблейд: Сгъваемия нож е удобен за носене в джоба, но тъй като острието и дръжката са две отделни парчета съединени с винтче, шансовете за счупване са много по-високи, отколкото при ножовете с фиксирано острие. Сгъваемите ножове също имат по-къси и по-тънки остриета, което ограничава начините, по които могат да се използват и те са много по-неиздръжливи – средното джобно ножче вероятно няма да издържи много дълго рязане на фиданки или цепене на дърва при разпалване на огън, а още по-малко батонинг.

Фултанг: острието на ножа трябва да бъде фултанг, което означава, че стоманата на острието продължава по цялото протежение до края на дръжката – едно цяло парче. Ножовете с частичен танг са по-слаби, когато са подложени на необичайно натоварване в ситуация на оцеляване. Много от така наречените ножове за оцеляване са с куха дръжка, в която могат да се съхраняват различни малки пособия, но кухата дръжка е по-слаба в повечето случаи. Друг плюс на добрия нож за оцеляване е капачката в края на дръжката, която може да помогне ножа да се ползва и като чук.

Удобна, неплъзгаща се дръжка: Дръжката на един добър нож оцеляване не трябва да е преминала тест за красота, тя просто трябва да бъде с удобен размер и да следи формата на ръката, да бъде проектирана така, че да може лесно да се държи в ръка. Други плюсове на дръжката са дупка за ремък и лека издутина в средата, за да предпази ножа от изплъзване от ръката, както и добър гард между дръжката и острието (особено от страна на ръба).

Дебелина на острието: Най-добрите остриета на ножовете за оцеляване изглеждат наистина масивни в сравнение със средностатистическите ножове; но добавената дебелина на острието, означава, че той трудно се износва и може да се използва за редица несвойствени дейности много по-добре в сравнение с други ножове. Препоръчителните дебелини са в интервала от 5/32″ до 1/4″.

Дължина на острието: четири до шест инча е обикновено препоръчителната дължина на острието на ножа за оцеляване. Ножове, които са много по-малки или по-големи от това няма да имат същата гъвкавост, но изборът на дължината е индивидуален.

Лесно да се заточват и полират: Както стоманата от която е направен ножът, така и профила на острието (на вида на скоса, т.е. холоу, флат, конвекс), следва да бъдат взети под внимание. Най-добрият избор на стомана за нож за оцеляване е тази, която е достатъчно твърда и поддържа една прилична острота по-дълго време. Профилът на острието е важно да се вземе предвид, тъй като холоу грайнд остриетата могат да бъдат изключително остри, но е сравнително трудно да се точат в пустошта, докато конвексните притежават приличен режещ ръб и лесно се поддържат по време на път.

5 Топ ножа за оцеляване:

KA-BAR USMC Utility Knife:

KB1217-500x500

Този легендарен американски нож е един от фаворитите за всички времена на военни, оцеляващи, спортисти и е тестван от поколения морски пехотинци. KA-BAR първоначално е бил произведен през Втората световна война за американските пехотинци и ножът бързо се превръща в любимец, в стандарт за ежедневен работен нож на войника. Този нож е типичния „работен кон“ с класически вид и с неговите 7″ дължина на острието той е сравнително дълъг нож (11 7/8″). KA-BAR има кожена дръжка и голям гард и се точи много лесно.

Tom Brown Tracker:

tombrowntracker

На другия край на спектъра е Tracker, нож проектиран от Том Браун младши, уважаван следотърсач и експерт по оцеляване. Острието му е с по-малка дължина (4 ¼“), но общата му дължина е същата като на KA-BAR. Това, което наистина отличава този нож е дизайна на острието и ръба, който е по-различен от повечето. Мини трионът на гърба и факта, че формата на острието и дръжката са проектирани за лесно сечене го превръщат от нож в инструмент за оцеляване.

SOG SEAL Team Knife:

sog37se

SOG са едни от най-добрите производители на фиксирани ножове в света, а ножът SEAL Team е проектиран за изключително натоварване. Ножът е предназначен за оптимална острота, запазване на режещия ръб, устойчивост на върха на острието на счупване, устойчивост на солена вода, газ и различни киселини, както и издържливост при сечене, чукане, къртене, проникване и рязане. Острието е 7″ дълго и 0.24″ дебело, частично серетирано по края, а общата дължина на ножа е 12.3″. Феновете на късите остриета, без назъбени ръбове, могат да харесат Field Pup повече.

Cold Steel SRK:

Cold_Steel_Knives_CS38CSM_SRK2

Cold Steel предлагат висококачествен нож – моделът SRK. SRK е съкращение от Survival Rescue Knifе, а дизайнът му удовлетворява и най-претенциозните ползватели, които желаят универсален нож, който е в състояние да издържи години употреба. Острието е 3/16 „дебело и 6“ дълго, с целият нож е 10 3/4 „. Дръжката има малък гард и е с добро сцепление, което го прави лесен за държане нож.

Fallkniven A1:

1208-1353693428

Един от по-малко известните производители в тази група е Fallkniven от Швеция, но техния модел A1 е с голям потенциал при оцеляване. Острието е изработено от 0.24″ дебела ламинирана стомана VG10 (общата му дължина е 11″). Дръжката е релефен Kraton и разполага както с дупка за ремък, така и с гард.

http://news.discovery.com/adventure/survival/top-5-survival-knives.htm

Реклами