Ножове Aitor

Аитор е испански производител на ножове, отличаващи се с високо качество, на разумна цена. Основана през 1939 г., Аитор първоначално функционира като малка фирма за кухненски прибори и дилър на оборудване, произвеждащ джобни ножчета (известни като „червена линия“), както и няколко спортни ножа. Фирмата се превръща в производител на по-качествени многоцелеви джобни ножчета, както и на ножовете със зелена дръжка за оцеляване, предназначени за военни и полицейски цели. 

Репутацията на Аитор като престижен производител на ножове бързо се разпространява в цяла Испания, а оттам и в цяла Европа. Скоро Аитор се появява и на презоокеанските пазари благодарение на своя уникален стил, функционалност и надеждност.  Днес 50% от продуктите на Аитор се изнасят главно за съседните страни – Германия, Франция и Италия, и по-далеч в Япония, Аржентина и САЩ.

Аитор използва неръждаема стомана, която включва в своя химичен състав 1,50% въглерод и хром 13%, която не се различава съществено от неръждаемата стомана 440C, но е с по-добри характеристики. Термичната обработка (закаляване и отвръщане) е между 56RC и 58RC. Всяко острие на Аитор има малка точка от твърдомер, като част от процеса за контрол на качеството.

Един от най-успешните модели на фирмата е “Осо Негро”. Той напомня на ножовете на Рамбо, но се отличава от тях по извивката на острието и изключително функционалния трион на гърба. В действителност всички ножове за оцеляване с подобен дизайн, със същите тези зъби за рязане на дърво са изключително остри и „хапят“ много добре за по-добра производителност при рязане. Калъфите на Аитор са оборудвани с малък пакет за оцеляване в скрито отделение, който обикновено включва комплекти за риболов и шиене, скалпел, компас, латексови тръбички (ползващи се за прашка и турникет) и много други неща, в зависимост от конкретния модел.

Компанията извлича най-доброто от материалите, които ползва – стомана, гума, алуминий, дърво, синтетични части и др. Ето защо Аитор са забележителни. Благородство родено от метала, продукт на добре свършената работа, компанията е горда от факта, че поставя в ръцете на клиентите си изключителни продукти повече от 70 години.

Advertisements