Клещи с нож в дръжката

Едва ли има мъж, който да няма поне едно швейцарско ножче. Многото приспособления и различните функции отдавна са го превърнали в необходимост като самобръсначката, часовника или шоколада. Но ножчето с червени чирени не винаги върши работа извън къщата и офиса, когато е необходимо по-голямо усилие, по-дълго острие или пък клещи, а кутията с инструменти е останала у дома.

Тогава идва ред на т. нар. многофункционални клещи или инструменти. Устройствата са с тегло между 150 и 300 г и се поставят в калъф, който стои на колана. Някои от тях имат и карабинер, с който да се закачат направо на гайките на панталоните.

Принципът им е много прост – в действителност представляват сгъваеми клещи, в дръжките на които са побрани най-различни полезни приспособления – ножове, триони, пили, ножички, отвертки и всичко, за което може да се досетите. За тях се предлагат и допълнителни накрайници, които може да поставяте в случай на нужда. Най-големият производител е американската фирма “Ледерман”, но и “бащата” на швейцарските ножчета “Викторинокс” също има свой представтел – “Суистул”.

Цената на тези полезни устройства се движи от 80-90 до над 200 лв., с което не са по джоба на всеки. Въпреки че на много места се продават ментета на десетки пъти по-ниска цена, те не си струват парите. Не само че няма да вършат работа, но и после ще съжалявате, че сте ги купили.

Gerber Flik Fish

“Флик” е многофункционален инструмент, който ще се хареса най вече на рибарите. Неговите клещи са с издължени челюсти, което ги прави подходящи за измъкване на кукички и стягане на тежести и възли. Устройството има няколко отвертки и трион, както и пила за заточване на кукички. Трионът върши идеална работа и за белене на люспи на уловената риба. Ножичките режат и най-дебелото влакно.

Buck X-Tract Fin

Американските майстори на ножове “Бък” също дават своя принос на пазара на суперножчета със своя “Екс-тракт”. Основните му приспособления се отварят с една ръка, като ножът се заключва. При това, неговото острие е доста внушително. Клещите по-скоро са малки, но и размерът на самото устройство е много компактен.
То е разработено от компанията по съветите на известния щатски планинар Питър Уитакър. Техниката има две отвертки – обикновена и кръстата, както и масивна ножица.
Предвидена е и пила, както и метално ухо за закачането на устройството към колан или верижка. Чирените са направени от синтетичен материал, който позволява лесно захващане без приплъзване.

CRКT Zilla Tool

Компанията CRKT, която е абревиатура от Сolumbia River Knife and Tool се е специализирала в производството на ножове и многофункционални уреди, предназначени за хора, които обичат да ходят на риба и къмпинг.
Устройството “Зила” е наречено на името на страховития гущер морска игуана, който е и прототип за… сигурно сте се сетили, киночудовището Годзила.
В “Зила” са събрани само най-важните уреди – нож, клещи и отвертка, като удобното е, че те се отварят само с една ръка. Естествено предвидени са и допълнителни функции като отваряне на бутилки, резачка на жици и махане на изолацията на кабели. Въпреки че на снимките изглежда миниатюрен, “Зила” е доста масивен уред и се използва от спецчастите, защото отварянето на ножа му става бързо.

Leatherman Skeletool

“Скелетул” на “Ледерман” е един от новите продукти на компанията, при който акцентът е върху ниското тегло и основните функции. Устройството излезе на пазара през 2007 г. и е един от най-добрите световни примери за функционален и интелигентен дизайн. В тялото са побрани и два двустранни бита за кръстата и права отвертка, а в края на дръжката има карабинер, който служи и за отварачка на бутилки. “Скелетул” има и по-луксозен вариант – СХ, който е с частично назъбено острие и малко по-ниско тегло.
Както всеки продукт на “Ледерман” “Скелетул” е изработен от висококачествени материали и всичките му части се отварят и затварят с приятно щракване. Leatherman

Wave

“Уейв” на “Ледерман” е най-известното многофункционално устройство в света и причините за това не са една и две. На първо място, това е символът за всички изделия от този клас, защото производството му датира от няколко десетилетия. Простотата на работа и здравината му са го направили еталон сред неговите конкуренти. През 2004 г. изделието премина през основни промени в дизайна.
При “Уейв” ножът, трионите и пилата са достъпни от външната страна, така че не се налага отварянето на цялото устройство. Ножът се отваря и само с една ръка. Клещите и отварачката за консерви сигурно са едни от най-добрите в своя клас.
Добрият набор от отвертки дава възможност за разглобяване на цялата покъщнина, но не гарантира последващото сглобяване.

Victorinox Rescue Tool

“Рескю тул” (на англ. ез. спасителен инструмент) на “Викторинокс” неслучайно спечели наградата “Нож на годината” през 2007 г. Уредът е разработен от компанията по съветите на пожарникари и експерти по спецоперации. Чирените му светят на тъмно, а работата с него може да става и с ръкавици.
Ножът му се заключва за по-лесна работа, като освен това има и допълнителни приспособления за рискови ситуации като накрайник за чупене на стъкла, който може да разбива стъклата на автомобилите, както и резец за автомобилни колани. Трионът, отвертката, пинсетите и клечката за зъби също са включени в комплекта. Ножът върви с ярък червен калъф.

Емил ПЕТРОВ
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=168795

Advertisements