Ножчета за цял живот

Швейцарската компания „Викторинокс“ произвежда най-известните джобни ножчета в света повече от 125 години. Карл Елзенер открива малка работилница за ножове в дома си в градчето Ибах, кантона Швиц през 1884 г. Преди това той се учи на занаята в Париж и в Германия, където се правели най-добрите ножове в Европа. В края на ХIХ век оръжията за швейцарската армия били купувани главно от фабриката в немския град Солинген. През 1890 г. Карл Елзенер създава Асоциация на швейцарските майстори ножари, която произвежда сгъваеми ножове за швейцарската армия.

В Асоциацията обединяват усилията си 25 майстори ножари, които правят ножове като тези от Солинген – с дървена дръжка, с голямо острие, отвертка, отварачка и шило. Година по-късно те се отказват и излизат от асоциацията, но Карл Елзенер не се предава.

Предприемчивият швейцарец продължава и сам да прави сгъваеми ножове, като използва най-нови инструменти и техника. Той дава странни имена на своите изобретения – „Студентски“, „Кадетски“ и „Фермерски“, а през 1897 г. патентова ножа, който му носи истинската слава и финансов успех: № 205 – „Офицерски спортен нож“. Той бил по-малък и по-лек в сравнение със стандартния военен нож, имал гладка ръкохватка, допълнителни малки остриета и тирбушон.

Офицерите от швейцарската армия бързо харесали творението на Елзенер и поръчали големи бройки в работилницата. Карл непрекъснато подобрява качеството на своите продукти и дори стартира производството на нови стоки – пила за дърво и ножица. През 1909 г. Елзенер започва да поставя на своите инструменти и отличителен знак – червен кръст, символ на Швейцария.

Същата година умира майката на Карл – Виктория, която имала голям принос за успеха на сина си. Тогава той решава да нарече компанията си „Виктория“ в нейна чест. През 1921 г. е изобретена неръждаемата стомана, която по-късно се превръща в основен материал за производството на ножове.

През 1924 г. към названието на швейцарските ножове е прибавена и думата „Инокс“ (от френското inoxidable – неръждаем). Така компанията получава името, под което и днес е известна в цял свят – „Викторинокс“.

Швейцарската компания днес е най-големият производител на ножове в Европа. Дава работа на повече от 1000 души. Ежедневно във фабриката се правят по 34 000 ножа за швейцарската армия (има 100 различни модела), 38 000 джобни и 30 000 домакински и други видове. Над 90% от продукцията се изнася в над 100 страни по света. Джобните ножчета, които „Викторинокс“ произвежда, са част от екипировката на всеки астронавт от НАСА. Те не са направени специално за тях, така че можете да ги закупите в магазините. Освен това те се използват от Морската пехота и ВВС на US армията. Любопитно е също, че всички US президенти от Линдън Джонсън насам подаряват на гостите на Белия дом джобни ножчета „Викторинокс“. Компанията е удостоена със специална чест, когато през 1997 г. лично президентът Джордж Буш и съпругата му Барбара посещават фабриката в Ибах.

Теодора Славянова
http://paper.standartnews.com/archive/2003/07/04/faces/s3771_7.htm

Advertisements