За автоматичния нож

Автоматичният нож е вид сгъваем нож, при който острието се прибира в дръжката и се отваря автоматично с натискане на бутон. Ръчно задействащо се устройство за безопасност, монтирано на повечето модели пречи на острието да се отвори случайно в джоба. Повечето модели при отваряне имат заключващ механизъм. Острието се отключва ръчно посредством този механизъм, който го отключва и позволява то да се сгъне и заключи в затворено положение.

Автоматичният нож възниква в отговор на необходимостта от джентълменски нож, който лесно да се отваря с една ръка, за разлика от традиционните джобни ножове, които се отварят с две ръце. С появата на масовото производство, което дава възможност сгъваемите ножове да бъдат произвеждани на по-ниска цена, разпространението на тези ножове става много по-широко, тъй като някои производители изработват ежегодно хиляди автоматични ножове.

Макар и не толкова популярни, колкото традиционните джобни или сгъваеми ножове, автоматичните се радват на добра популярност като ножове с общо предназначение. С появата на законодателство, което ограничава притежанието или продажбата на такива ножове в средата на 20-ти век в световен мащаб популярността на автоматичния нож започва да намалява. Днес повечето автоматични ножове се произвеждат до голяма степен от малки фирми, за използване от военните или за колекционери в страни или щати, където не са незаконни.

Исторически погледнато, най-старият американски автоматичен нож е произведен в края на 1800 г. и е бил полезен за широката общественост. Повечето хора го използвали за лов, риболов и домакинска работа. До средата на 1900 г., ножа става все по-популярен сред престъпниците. През 1958 г. Конгресът на САЩ забранява продажбата и производство му. Днес ножовете все още са незаконни в няколко щата, но в други са ги легализирали според видовете и размерите.

По материали от Wikipedia и eHOW

Advertisements