Сърбосек

Сърбосек се е носел на ръката и е бил използван от милициите на Усташа за бързото избиване на сръбски затворници в концентрационните лагери

Сърбосек (в буквален превод сърбо-резач, на хърватски често превеждано като главорез) е специално създаден нож, използван основно за бързо изколване на сърби и други жертви на хърватската фашистка организация Усташа, действаща по времето на Втората световна война в новосъздадената Независима хърватска държава, включваща днешните Хърватия и Босна.

Специално пригоденият за целта нож е произвеждан във Фабриката „Братя Грефрат“ от град Солинген, Германия (съществуваща и до днес, но под ново име) по специална поръчка на хърватското правителство и е използван за избиването на сърби, евреи, цигани и хървати, противопоставили се на режима и изпратени в концентрационни лагер Ясеновац.

Горната част на сърбосека била направена от кожа, като част от ръкавица, проектирана така, че палецът да минава през разрез и да се движи свободно. По този начин единствено сребристото острие е било изпъкнала неподвижна част.

Приспособлението е представлявало 12-сантиметров нож с леко извито острие, като режещата част е оставала от вътрешната страна. Върху кожената част от сърбосека е имало надпис „Gräwiso“, поради което понякога е наричан „Gräwiso нож“. Острието било проектирано извито, за да може по-лесно да се прерязва гърлото на жертвата, следвайки естествената му извивка.

Сърбосекът е проектиран, след като Анте Павелич свиква заседание на правителството, на което една от основните теми е как точно трябва да бъде изработен нож, който да направи възможно екзекуторите да убиват затворниците с възможно най-малък разход на усилия и загуба на време.

от Уикипедия

Advertisements