Opinel

Opinel е прост джобен нож с дървена дръжка, който се произвежда от 1890 г. в град Сен Жан дьо Мориен в област Савой във Франция.

История

Ножът Opinel е изобретен от Жозеф Опинел през 1890 г. в Савой като обикновен селски нож. Той се оказва доста популярен сред местните фермери и пастири в района. През 1897 г. е разработена серия от дванадесет размера, номерирани от 1 до 12. През 1901 г. Жозеф Опинел построява първата си фабрика и създава машина за масово производство на дървените дръжки на ножа.

За да разпространява новата си гама от ножове, Опинел използва често срещания за времето си метод на наемане на улични търговци, които да продават ножа, построява малък магазин в близост до жп възела Шамбери, където ножовете се купуват от железопътните работници, които в хода на своята работа го хвалят и разпространяват в цяла Франция. До 1909 г.  Опинел е регистрирал първата си търговска марка – нож Opinel, избирайки ръка с корона като емблема. Няколко години по-късно годишните продажби на Opinel са на стойност стотици хиляди, а до началото на Втората световна война са били продадени най-малко 20 милиона ножа.

Заключващият механизъм Virobloc е изобретен от Марсел Опинел през 1955 г., значително увеличавайки безопасността и многофункционалността на ножа, като позволява на острието да се заключва в отворено положение. През 2000 г. заключващият механизъм Virobloc е подобрен, за да позволи заключване на острието в отворено или затворено положение.

Компанията все още се управлява от семейство Опинел, като всяка година продажбите са около 15 милиона ножа. Музея, посветен на нож Opinel (Le Musée De L’Opinel) се намира в Сен Жан дьо Мориен.

Материали

Традиционният нож Opinel има букова дръжка и острие от високо въглеродна стомана XC90. Opinel също предлага по-голямата част от своите модели с острие от неръждаема стомана Sandvik 12C27M. Някои специални модели се предлагат с дръжки от луксозни и екзотични дървесини като дъб, орех, маслина, палисандрово дърво и оцветен габър, както и други материали като рог от крава.

Серията Opinel Slim Effile използва скосена дръжка с тънко острие с клип пойнт от неръждаема стомана Sandvik, като тя може да бъде от различни материали, включително бубинга, маслиново дърво и рог.

Конструкция

Конструкцията на съвременния Opinel е много проста – състои се само от пет компонента: острие, дървена дръжка, неръждаема стоманена лента, неръждаема ос и пръстен от неръждаема стомана Virobloc за заключване, който заключва острието, когато е отворено или затворено.

Малките модели Opinel (от № 2 до № 5) нямат механизъм за заключване на острието и се разчита само на неговото триене в стегнатата дръжка, както при всички ножове продавани преди 1955 г. Този прост дизайн е известен като “селски нож”.

Заключващият пръстен (Virobloc) е патентован през 1955 г. от Марсел Опинел и се среща само при по-големите модели Opinel (от № 6 нагоре). Макар и прост, заключващият механизъм е доста здрав и превръща сгъваемия нож Opinel в почти еквивалент на фиксблейд за всички ежедневни дейности. През 2000 г. заключването е модифицирано леко, за да може острието да бъде заключвано в затворено и в отворено положение. Тази функция не позволява на острието отваряне, когато се носи в джоба.

Осемдесет процента от всички ножове Opinel използват традиционно бук за дръжката. Огромните нужди на компанията от бук водят до недостиг на предварително нарязани заготовки с правоъгълна форма; излишната дървесина и стърготини се рециклират, като се спестяват около 200 000 литра гориво.

Проектиране и експлоатация

Извивката на острието на оригиналния Opinel е традиционен турски дизайн, известен с термина “ятаган”, а разширяващата се основа на дръжката е известна като рибя опашка. № 8 Couteau Du Jardin или градинарски нож има дроп пойнт острие с тънка дървена дръжка, а Opinel № 8 и № 10 (ножове за присажадане), предназначени за подрязване на храсти и лозя, се отличават с голямо острие, монтирано за елегантно извита дървена дръжка. Серията Opinel Slim Effile използва острие с по-тънък профил от неръждаема стомана, монтирано върху скосена дървена дръжка. Предлагаща се в няколко размера и различни материали за дръжката, серията Slim Effile е предназначени за задачи като почистване и филетиране на риба и тънко нарязване на месо и сирена.

Традиционният Opinel е разработен за отваряне с две ръце, но има и улей за нокътя върху острието. Възможно е да се коригира пръстенът за заключване в случай, че е прекалено стегнат или прекалено хлабав.

Логото на Опинел

Основното лого – „коронована ръка“ присъства върху острието на много стари модели. По-късно са добавени думите OPINEL и Франция, както и INOX („неръждаем“ от „INOXidable“) при неръждаемите остриета.

Изображението на ръка се свързва с ръцете на Сен Жан дьо Мориен и символизира мощите на Йоан Кръстител, чиито костици на три от пръстите му уж са донесени от Александрия от Свети Текла през 5-ти век. Короната идва от мощта на Савой.

Размери и вариации

Ножовете Opinel днес се предлагат в единадесет размера номерирани: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 12 и 13. Производството на Opinel № 1 е преустановено през 1932 година. Със своето малко двусантиметрово острие и дръжка от чемшир, то е можело да се носи на ключодържател или верижка на часовник и се използвал за чистене на ноктите, но бил оценен като твърде малък. Opinel № 11 бил прекратен през 1935 г., неговият размер се смятал за твърде сходен с номера 10 и 12.

Със своето 8,5 см острие Opinel № 8 е може би най-широко използваният нож, макар и номера 4, 6 и 10 постоянно да се купуват. Има значителна разлика в размера между № 12 (12 см острие) и наскоро добавената новост № 13, Le Géant („Гигантът“) със своите 22 см за острие.

Голямо разнообразие от различни модели е било предлагано през годините. Няколко се продават повече като новост, отколкото за практически цели, като Le GEANT, гигантския Opinel с 22 см острие. Освен серията Slim Effile и Couteau Du Jardin, Opinel също предлагат градинарски нож с hawkbill острие, предназначен за употреба в градината или лозето и голям сгъваем трион със заключване на острието, като се използва същия Virobloc механизъм, както при големите модели Opinel. За кухнята компанията предлага белачки за зеленчуци, готварски ножове, ножове за кастрене, ножове с тирбушони, кухненски ножове и нож за гъби, с четка за почистване.

Лимитирани серии

Opinel имат ножове, често в ограничени количества, за специални събития, като например за ФИФА 1998 – Световна купа по футбол във Франция или за Тур дьо Франс и дори специален нож „Opinel History 2000“ по случай 2000-та година. Има и възпоменателен нож за петдесетата годишнина на Opinel от 1993 г. Последните лимитирани модели са „Opinel 1890“ и „Opinel Checkmate“. Дръжките на лимитираните ножове често са направени от различни дървесини.

Статут на икона

Първоначално продаващ се като обикновен работен нож, Opinel се превърна в символ на френската култура и начин на живот. Пабло Пикасо ползвал Opinel за оформяето на скулптурите си, докато Роджър Фризон-Рош, савоец, алпийски водач и планинар, никога не направил изкачване без да носи Opinel със себе си. Ерик Табарли, моряк и яхтсмен на самотни дълги пътешествия, винаги носел на борда на ветроходната яхта Pen Duick нож Opinel.

През 1985 г. музеят „Виктория и Албърт“ в Лондон избра Opinel като част от изложба в чест на „100-те най-красиви продукти в света“, заедно със спортната кола Porsche 911 и часовника Rolex. Opinel е избран като един от 999-те най-добри дизайна в света и е бил изложен в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк като дизайн шедьовър.

http://en.wikipedia.org/wiki/Opinel_knife

Advertisements