Leatherman

Leatherman е търговското наименование на линия мултитулове, ножове и LED фенери, произвеждани и пускани на пазара от Leatherman Tool Group в Портланд, Орегон, САЩ.

История на компанията

Тимъти Ледърман, механик, завършил инженерство в Орегонския щатски университет през 1970 г, съвместно със своя бизнес партньор Стив Берлинер основават Leatherman Tool Group през 1983 г., за да продават първият патентован мулти-инструмент, наречен „Г-н Крънч“.

Ледърман е бил вдъхновен за разработката на „бойскаутски нож с клещи“, докато той и съпругата му пътували в Европа и Близкия изток през 1975 г., когато често се опитвали да използват просто джобно ножче, за да поправят многократни неизправности по колата и спуканите водопроводи в хотелите. Той прекарва няколко години в усъвършенстване на прототипа „Г-н Крънч“ и получава първият си патент в САЩ през 1980 година. След допълнителни подобрения, първият продукт на Leatherman е въведен през 1983 г., с наименованието Pocket Survival Tool (PST) и първоначално се продава в каталозите на водещите търговци.

Leatherman продават близо 30 хиляди инструмента през 1984 г., като влагат печалбите за допълнителни продукти, развитие и бърз ръст на фирмата. През 1992 г. компанията построи производствено съоръжение с 30000 кв. фута (2800 m2) в Портланд, Орегон, като го разшириха на 60000 кв. фута (5,600 m2) през 1994 г. и до 90 000 кв. фута (8,400 m2) през 1996 г. Днес цялото производство на Leatherman се намира в Портланд. През 2007 г. компанията откри първият си магазин, намиращ се в производствената база. През същата година, Тим Ледърман е въведен от списание Blade magazine в Залата на славата и е признат неговия дизайн като силно положителен върху историята на ножарството.

В продуктовата линия на Leatherman през 2005 г. бяха въведени сгъваеми ножове, ловни ножове и инструменти за градинарство, както и LED фенери, добавени през 2008 г.. Компанията също така произвежда линия от мулти-тулове, предназначени специално за военните и служителите на реда, както и аксесоари за носене и поддържане на инструментите.

Към февруари 2011 г., Leatherman произвежда 46 продукта, продавани в 82 страни, като американския пазарен дял се оценява на 55 процента.

Продуктова линия

Основните продукти на Leatherman са мултитуловете. Те също така произвеждат ножове и LED фенери.

Повечето мултитулове Leatherman се състоят от един чифт клещи, с до 21 допълнителни инструмента, съхранявани в дръжките, включително ножове (прави и назъбени), отвертки (плоски и Филипс), триони, резачки за тел и оголване на кабели, отварачка за бутилки и отварачка за консерви. Повечето модели имат вграден предпазен механизъм, който заключва активните инструменти в отворено положение.

Leatherman днес произвежда 10 сгъваеми ножа в две линии. Моделите варират от два инструмента (острие и карабинер/отварачка за бутилки) до четири (острие, карабинер/отварачка за бутилки, плоски и Филипс отвертки).

http://en.wikipedia.org/wiki/Leatherman

Реклами
%d блогъра харесват това:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star