Пата

Пата е хладно оръжие с острие, произлизащо от Северна Индия. То прилича на къс меч, но разликата е, че острието е закачено на желязна ръкавица. Използването на думата „пата“ вероятно датира от португалската терминология, където има значение на нокът на хищник, чиято форма има и самото оръжие.

Размери и използване

С начина си на използване оръжието е близко до катара. Покритието на ръката при патата е допълнение, което дава възможност оръжието да се използва и за рязане, а не само за пробождане. Това оръжие се смята за изключително ефективно за пехотата срещу въоръжена кавалерия. Патата обикновено включва острие от 25 до 120 см, заточено и от двете страни.

История

Шиважу (индийски пълководец, основател на империята Марата) се смята, че често е използвал пата. Един от неговите генерали, Танажи Малусаре, използва оръжието и с двете си ръце при битката при Синхагад, преди една от ръцете му да бъде отрязана.

Император Акбар също използва оръжието по време на обсадата на Гуджарат. Воините Ражпут също използвали патата и то с голям ефект. Те също създават и различни вариации на оръжието.

Днес

Една от най-добре подбраните колекции на това оръжие днес може да бъде видяна в залата Дурбар, в двореца Шива Нивас. Нейни притежатели са някогашните владетели – Кралското семейство на Мелар. Тази колекция съдържа и още множество средновековни оръжия.

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Advertisements