Карамбит

Карамбитът е малко, лесно преносимо, извито острие от Югоизточна Азия, по-специално от Малайския архипелаг. Наричан “карамбит” във Филипините, той е известен и като “керамбит” в Индонезия и Малайзия. Понякога се греши наименованието му в западната литература като „корамбит“.

Произход

Както е доказано от неговите етимологични корени, керамбита е с произход остров Ява, като според фолклора, той е бил вдъхновен от ноктите на големите котки. Както повечето оръжия в региона, той първоначално е бил земеделски инструмент, предназначен за вадене на корени, при вършитба и отглеждане на ориз. Откакто е „приет на въоръжение“, острието става по-закривено, така че да увеличи потенциала при рязане. Чрез търговската мрежа на Индонезия и близките контакти със съседните страни, керамбита в крайна сметка е разпространен в Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипините и Тайланд.

От културна гледна точка керамбита е обект на презрение в Ява, защото в исторически план той е оръжие на селяните, за разлика от оръжията на кесатрия (военната класа), която се обучава в двореца. Европейските пътешественици пишат, че войниците в Индонезия са били въоръжени с крис на своите кръстове и с копие в ръцете си, докато керамбита е използван в краен случай, когато боеца изгуби другите си оръжия в битка. Той е много популярен сред жените, които затъкват оръжието в косите си, за да го използват при евентуална самозащита. Дори и днес, майсторите на силат го смятат за женско оръжие. Известните войни бугис от Сулавеси са известни със своите прегръдки на керамбита. Днес той е един от основните оръжия за Силат и обикновено се използва във филипинските бойни изкуства.

Подобно на югоизточноазиатските оръжия, индийските багх накх е вдъхновен от тигровите нокти и лесно се крие в ръката. Много по-прост керамбит, който първоначално е бил само един миниатюрен сърп, малко по-голям в сравнение с традиционните явански ножове за събиране на ориз, различен от сегашната му разновидност; някога не е имал месингови гардове на дръжката или помела. На пръв поглед керамбита наподобява джамбая но нямат нищо общо. Джамбаята винаги е била проектирана като оръжие и служи като показател на статуса, често се изработва от квалифицирани занаятчии и бижутери използващи скъпоценни камъни и метали, докато керамбита бил и продължава да бъде пренебрегнат, неукрасен и прост земеделски нож.

Техника

Оръжието се държи като се вкара показалеца в дупката в горната част на дръжката, така че острието криви напред от долната част на юмрука. Използват се главно разсичащи и закачащи движения. Дупката за пръста го прави труден за разоръжаване и позволява ножът да се движи между пръстите на ръцете, без да се губи захвата.

Като цяло късият филипински карамбит е намерил своето място на Запад благодарение на някои бойни изкуства, тъй като привържениците му твърдят, че биомеханиката на оръжието позволява по-мощни разрязващи удари и болезнени рани.

Разновидности

Съществуват много регионални варианти на керамбита. Дължината на острието, например, може да варира от едно село или ковач до друг. Някои нямат халка за пръста, други разполагат с две остриета, по едно от всяка страна на дръжката. Традиционните индонезийски форми на керамбит включват:

керамбит куку бима: типичен за Централна Ява;

керамбит куку хануман: характерен за Централна Ява;

карамбит куку мачан: подобен на тигров нокът, характерен за Суматра, Централна Ява и Мадура;

керамбит сумбава: по-голям, по-здрав направен специално за битка. От островите Сумба;

керамбит ломбок: по-голям, по-здрав направен специално за битка. От Ломбок;

лауи аям: пилешки нокът, създаден от общността Минанг.

Освен това съвременния керамбит може да има шипове на предното или задното рикасо, които служат за разкъсване на дрехи, плът или за инжектиране на отрова.

Съвременните форми

Съвременното западно тълкуване на карамбита е много далеч от първоначалния земеделски инструмент. Той може да има сгъваеми остриета, да е изработен по много висок стандарти и от скъпи материали. Западните варианти са извън финансовите възможности на повечето селяни от Югоизточна Азия.

Западът сравнително скоро откри карамбита като средство за самозащита. Повечето от карамбитите, произведени на Запад, използвани като оръжия, се базират на различни малки филипински оригинали, който разполагат с късо острие и пръстен.

Уикипедия

Advertisements