Леуку – големият нож на Лапландия

Саамският нож е един от основните инструменти, използвани при осигуряване на прехраната в саамския бит. Няколко вида остриета от желязната епоха са били открити при археологически разкопки в Лапландия; от тях големият саамски нож се е превърнал в един общ инструмент, използван за различни цели. На езика саами, ножът е просто stuorra niibi (наричан „по-голям нож“) – един добър начин да се обясни на човек, който не е запознат с него. Саамският нож може да се използва като функционален инструмент в случаите, когато е необходим преносим и компактен инструмент, и когато един обикновен нож би бил твърде малък или непрактичен. Острието на този нож е около осем инча дълго, докато един обикновен нож е с острие от четири или пет инча.

Leuku е финландската дума за саамския нож. Този мултифункционален нож е разработен за нуждите на еленовъдния начин на живот. Те са по-скоро универсални ножове, а не дървообработващи. Дръжките са типични за далечния Север. Те осигуряват здрав захват при рязане, когато ръцете често са в ръкавици или премръзнали от студ. Широкият плосък помел позволява използването на по-голяма сила с другата ръка. Канията прибира почти цялата дръжка, което е отражение на това колко сериозна може да бъде загубата на леукото в пустошта.

В по-големите размери се съчетават функциите на лагерен нож и мачете и се използва за всичко, от изграждането на заслони и събиране на дърва за огрев до клане на елени. Леукото е отличен аутдор инструмент за бушкрафт. В северната тундра 7 или 8 инчово леуко е далеч по-добро при събирането на дърва за огрев от брадва, тъй като като върбите са слаби и гъвкави, за да предложат на брадвата опората, необходима за по-лесно отрязване. С леуко лесно се режат тънки клони – само с едно движение на ръката. Благодарение на дължината си лесно разцепва подпалки с батонинг. Удобен е за лов и риболов, тъй като има силата на нож и брадва едновременно. Остриетата са сравнително тънки, а ножовете са доста леки за своя размер.

http://finnish-puukko.blogspot.com/2007/02/leuku-big-knife-from-lapland.html

Advertisements