Petzl Spatha ъпдейт

Ще споделя моите впечатления още веднъж от това френско ножче, този път от известен опит, защото най-сетне си го купих. По принцип не съм голям фен на френските марки като Opinel и Laguiole, прекалено финни са и не стават за сериозна дейност (чупене на тухли четворки, разбиване на бордюри, рязане на арматури и др. – майтапя се). Поне това е моето усещане и възприемане.

Ето отново техническите характеристики:

Дължина на ножа в разгърнато състояние – 205 мм

Дължина на дръжката – 120 мм

Дължина на острието – 85 мм

Дебелина на острието – 2 мм

Широчина на острието – 26 мм

Най-голяма ширина на дръжката – 19 мм

Стомана – Inox 12C27

Ръкохватка – пластмасова

Ножчето е опаковано в ефектна хартиена опаковка, захваната с френско ластиче и е с гаранция от 3 години (трябва да си пазите касовата бележка). Води се нож за катерачи, който може да се отваря с една ръка (аз обаче не успявам да го отворя с една ръка).

Конструкцията му е проста – острие и пластмасова дръжка. Някои го наричат сгъваема Мора, може би защото острието е изработено от Сандвик 12С27 стомана. Като цяло не е заточен добре, камо ли да бръсне, има нужда от сериозна намеса. Оформянето от двете страни на моя поне е напълно симетрично. Формата е дроп пойнт, а заточката е сейбър грайнд. Дотук добре.

Острието е захванато за дръжката чрез широк алуминиев пръстен, в който може да влезе голям карабинер и по този начин ножчето се прикрепя към екипировката. Пръстенът държи острието доста стегнато и то въобще не може да се отвори с една ръка, трябват си две. Дръжката е изцяло от пластмаса, не се знае обаче дали е удароустойчива и няма никакви метални линери вътре. За заключващо устройство също не говорим.

При моята бройка острието е идеално центрирано в отворено и сгънато положение. Липсата на заключване също е недостатък, поне за мен. Въобще недостатъците за мен са следните: слаба конструкция, липса на заключване, липса на метални линери, невъзможност за отваряне с една ръка, недобре заточено острие. Това според мен е недопустимо за нож, който уж служи при екстремни ситуации в планината! Не е нож, на който човек би си поверил живота, както се казва. По-скоро да си мажеш лютеница, да режеш хляб и салам. Общо взето нож за рязане на храна.

Това са моите впечатления от модела, не създава усещане, че носиш надежден нож. Макар и вече да имам ножа, мнението ми за него не се промени особено, както и предполагах. Направих му и клип:

Advertisements