Пуукко

Пуукко е традиционен финландски или скандинавски дърводелски нож, който е повече инструмент, отколкото оръжие. Най-често под пуукко се разбира вид ловен нож. Основните компоненти на пуукко са дръжка, острие и кания, която може да бъде прикрепена към колан.

Пуукко има извито острие с плосък гръб. Плоският гръб позволява на потребителя да постави палеца си или другата си ръка върху него, за да се приложи натиск при рязане. Този вид ножове се използват и като инструмент при всички видове дърворезба, и най-вече при обработка на дърво, както и за почистване на улова на рибари и ловци. В зависимост от предназначението на ножа, варира и дизайна. Ловните пуукко имат извит надолу връх, за да се улесни изкормването и дрането на животни. Острието е сравнително късо, обикновено със същата дължина като дръжката. Рибарските ножове често са с по-заоблен връх, за да се избегне разкъсването на вътрешностите на рибата.

Повечето пуукко нямат чойл, тъй като точката, където острието влиза в дръжката се използва за по-грубо рязане и прилагане на по-голяма сила и натиск. Често пуукко няма гард, който да спре ръката от подхлъзване по режещия ръб, но това не е от голямо значение, тъй като на първо място се използва  за режещ инструмент, а не за пронизващо оръжие. В случаите, когато се очаква мокрене на ножа и на ръката (ако пуукко е предназначен за изкормване на риба или дивеч) на дръжката се оформя и гард. Традиционната дължина на острието на пуукко е същата като на човешката длан – обикновено от 90 до 120 мм. Резбари, ловци и кожари предпочитат късите остриета; дърводелците, монтажистите – по-дългите. Саамското леуку, което е аутдор инструмент, може да има острие до 400 мм дълго, а историческото вакипуукко – до 500 мм; те по-скоро са подобни на мачете или къс меч (в стил скрамасакс), а не са истински пуукко.

И фабричните, и ръчно кованите остриета са ламинирани. Тънък слой от много твърда стомана (традиционно стомана, получена от лимонитно желязо) е поставен между два слоя от по-мека стомана, които правят острието по-устойчиво и улесняват многократното му заточване. Преди 19-ти век, почти всичкото желязо във Финландия се е добивало от лимонит чрез доменни пещи на дървени въглища; то било много чисто и с високо качество, подходящо за стомана. Немската сребърна стомана е била и е популярен материал за средния слой. Днес се използват въглеродна и инструментална стомана. Острието може да се олекоти и подсили по-ефикасно.

Традиционният материал за дръжката е бреза. Също така се използват дъб, ясен, борова кора, рог (по-специално от лосове и северни елени) и кост. Често дръжката е изработвана от различни материали между разделители. Днес, обаче, промишлено направените пуукко имат пластмасови дръжки.

Във Финландия и северната част на Скандинавия за много мъже е голяма гордост сами да си изработват и гравират дръжката. Поколения наред този нож се свързва тясно със скандинавската култура, както и в една или друга степен е част от много национални носии. Едно добро пуукко е както произведение на изкуството, така и инструмент. За изработката му се изискват много различни умения: не само такива на ковач, но и на резбар, бижутер, дизайнер и кожар, да се направи канията. Най-хубавите пуукко са с остриета от дамаска стомана; изковаването му от пакет стомана се счита за отличителен белег на майстора ковач. След като процесът за получаване на вутц е преоткрит във Финландия през 1980 г., някои майстори ковачи са правили пуукко именно от вутц.

Пууккото на мъжете и жените не се различават съществено. Единствената разлика е, че пууккото на жените често са по-къси, може да са с украсени кании и са по-подходящи за работа с хранителни продукти.  Подаряването на хубаво пуукко се смята за голяма чест във Финландия.

В скандинавските страни, пууккото е всекидневен нож, който се използва за всичко – от лов, риболов до дейности в градината и до отваряне на кутии в склада. Множество традиционни пуукко се произвеждат днес в промишлен или почти промишлен мащаб от много компании, като Marttiini и Iisakki Järvenpää Oy са най-значимите. Като остри предмети, които биха могли да се използват като оръжие са забранени във Финландия от 1977 година. Оттогава пууккото е загубил присъствието си на обществени места и е ограничен до домакинските работи, лова и риболова. В много индустриални отрасли се използват ножове Мора, които са много по-евтини и имат здрава конструкция. Дръжките на ножовете Мора са обикновено пластмасови, а острието е или от неръждаема стомана или от ламинирана – твърда стомана, „облечен“ в по-мека.

Във Финландия носенето на ножове на публични места без разрешително или свързана с конкретна дейност причина е забранено. В момента единствените градски зони, където могат да се видят пуукко на живо са гарнизоните. Пукко могат да бъдат носени открито като част от екипировката на войниците, без да нарушават финландските армейски закони и наборниците ползват собствените си ножове във военната служба. Обичай е финландските войници, сержанти, курсанти и служители да носят украсени и гравирани възпоменателни пуукко в процеса на обучение, като част от тяхната униформа. Така разполагат както с практичен инструмент, така и със символично оръжие. Пуукко се е доказало като оръжие за близък бой още по време на Зимната война. Щикът на бойната пушка Rk-62 е проектиран да функционира като пуукко. Строителните работници често ходят на вечеря с пуукко, висящи от техните комбинезони, а в селските райони и северните части на страната не е необичайно да се отиде на пазар в смесения магазин с ловни дрехи, които включват и пуукко.

Във Финландия, получаването на пуукко като подарък се счита за голяма чест. Идеята на обичая е, че дарителят  дарява на получателя инструмент, който е от съществено значение и при дървообработването, приготвянето на храна и като оръжие, и че този, който прави подаръка показва благосъстоянието си пред получателя.

Уикипедия

Advertisements