Дръжките на Marttiini

Само в централната част на Финландия расте къдравата бреза, от която майсторят дръжките на известните в цял свят леки и елегантни финки.

Дървесината на къдравата бреза е много здрава и устойчива на вода, мазнини и соли, а при полиране изпъква изключително красивата й структура. Дръжката на финката се обработва с масло и се покрива със специален лак на водна основа. Това и придава специфичен жълт цвят и осигурява добър контакт с дланта.

През 1928 г. финландският ковач Яне Мартини основава малка фирма за ловни и рибарски ножове. Произведенията му бързо проникват в съседните северни страни, а след това в Русия, Германия, Канада, САЩ. Руснаци им дават и характерното название финки.

Днес всеки нож на Marttiini се счита за своеобразен шедьовър. Финките са комбинация от никел, мед, бронз, еленов рог, кост и къдрава бреза. В последните години се използват пластмасата и каучукът. Те са лесни и бързи за производство, осигуряват добри хигиенни качества, безопасност и сигурност при работа.

Остриетата на Marttiini се изработват от специална висококачествена стомана, съдържаща 13% хром и други легиращи елементи, които са търговска тайна. Нейният състав гарантира устойчивост в солена вода и киселинна среда.

След закаляване твърдостта достига 55 – 56 HRC по скалата на Рокуел.

Полирането на остриетата минава през седем последователни операции, а резултатът е напълно огледална повърхност.

Повечето ножове на Marttiini се продават в ръчно изработени кожени кании.

Материалът е кожа от бик, която се внася главно от Испания и Италия. Специалната обработка, която включва и накисване в мляко, ги прави меки, дълготрайни и водоустойчиви.

http://www.24chasa.bg/

Advertisements