Интересни факти за Victorinox

Вълнуващата идея и действителната рецепта за успеха на джобните ножчета VICTORINOX се базират на многократната употреба на всяка пружина: използването на шест остриета само върху две пружини даде възможност да се произвежда армейски нож с такъв лек и елегантен вид.

Използва се специална неръждаема стомана, обогатена с хром и молибден за изработка на острието и отделните инструменти. След закаляване при 1040 градуса и отвръщане при 160 градуса, ножовете получават твърдост от 56 RC. Триона за дърво, ножиците и пилите са с твърдост RC 53, отвертките, отварачките и шилата – RC 52, а тирбушона и пружините – RC 49. Пилата е закалена и хромирана, така че дори желязо и стомана могат да се режат или пилят с нея.

От 1951 г., разделителните пластини се изработват от алуминиева сплав. Вследствие на това ножовете са по-леки, което ги прави по-удобни за носене в джобовете на панталоните. Преди това са се изработвали от никел. Нитовете и втулките са изработени от месинг, дръжките от Cellidor или полиамид.

Пружината оказва натиск върху голямото острие със сила от около 12 кг, а от другата страна, върху малкия нож със сила от 8 кг. Общата сила от 20 кг се отразява назад върху тирбушона. С 2 пружини и 6 точки на натиск, това води до общ натиск от 70 кг.  При модела Swiss Champ с неговите 8 пружини и 24 точки на натиск общото налягане е около 300 кг.

За да заточите своя нож, VICTORINOX препоръчва да използвате специален камък, тъй като стоманата, от която са произведени ножовете е прекалено твърда за масат.

Отчетливото щракване, което се появява, когато острието се отвори е ясен знак за големия натиск на пружината. Дори след години на интензивна употреба той ще остане непроменен.

Отварачката за консерви на VICTORINOX е патентована през 1951 г. и е без конкуренция сред тези на другите джобни ножове, когато става въпрос за качество. Тя също има допълнителна малка отвертка, която става и за винтове Филипс.

Само при ножове VICTORINOX основата на тирбушона е обградена от алуминиеви разделители, създаващи твърда и износоустойчива повърхност. Висококачествената обработка на повърхностите гарантира дълъг живот на частите. Шилото има оптимален профил в резултат на два допълнителни технологични процеса. Нитовете на ножа са подсилени с шест допълнителни метални втулки.

Отворената отвертка на VICTORINOX е под засилен натиск на пружината в работно положение. Нейният преден край е разположен зад оста на ножа под ъгъл от 89°. Това предпазва отвертката от сгъване, когато е в употреба. Тя може да се използва и под прав ъгъл. Отварачката за бутилки е оптимално проектирана да отваря най-широка гама от бутилки. Триона за дърво на VICTORINOX е проектиран да бъде с възможно най-голяма дължина. Всичките му зъби са много остри. Пилата за метал остава остра по-дълго време, благодарение на своята по-голяма твърдост на повърхността.

Мини отвертката, завинтена в тирбушона (използвана например за малките винтчета на очилата) е проектирана специално от VICTORINOX.

Във финалната проверка за качеството, 90 души гарантират, че само тези джобни ножчета, които са в отлично състояние се изпращат към клиентите. Всяко острие, което напуска производствения процес преминава през индивидуална проверка, за да се гарантира перфектният му финиш. Гаранцията на VICTORINOX покрива всички дефекти в материалите или производствени грешки за неограничен период от време.

Преведено от http://www.victorinox.com/

Advertisements