ИСТОРИЯТА НА НОЖОВЕ BOKER

Днешните ножове Boker произлизат от завода за инструменти Boeker в Ремшайд, Германия. Инструментите под марка Boeker трябва да са били много успешни, тъй като те са сред водещите продукти в Германия и съседните й страни в продължение на 100 години. Гигантски кестен, емблема на малката фабрика за инструменти Boeker в Ремшайд през 17-ти век, е най-старият проследим символ, свързан с името Boeker. Едно дърво, което все още се използва като част от символа на днешната компания Boker.

През 1829 г., поради нарастващото търсене и динамичният политически период, Херман и Робърт Бьоекер решават да започнат производство на саби. В счетоводните архиви се посочва, че през септември 1830 г., Boeker имат седмично производството от 2000 артикула, изработвани от 64 ковачи, 47 машини и голям брой неквалифицирани работници.

Семейство Boeker се радват на непрекъснат ръст в разнообразието от режещи инструменти и възможностите за световни продажби. Семейството разбира, че отделните етапи на производствения процес трябва да бъдат разпределени оптимално за да има максимален ефект. Херман Бьоекер емигрира в Ню Йорк и през 1837 г. основава Х. Бьокер & Ко. Той променя изписването от Boeker на Boker, за да го направи по-лесно за произнасяне.

Робърт Бьоекер отива в Канада, където той развива своята дейност и по-късно през 1865 година основава клон в Мексико. Този клон все още е лидер на пазара в страната под името Casa Boeker.

Хайнрих Бьоекер остава в Германия, прекосява близката река Вупер и отива в Солинген. Градът и днес продължава да е известен с качествените си ножове. По времето когато Хайнрих Бьоекер отива в Солинген, германската индустрия за режещи инструменти се разраства с големи скокове. През 1869 г. той основава Heinr. Boeker & Со съвместно с Херман Хеусер, известен специалист в областта на режещите инструменти.

Семейството Boeker в Ремшайд и техните роднини в чужбина намират много голям интерес и търсене на бръсначи, ножици и джобни ножчета от новото предприятие на Хайнрих Бьоекер. Те трябвало да отличат своите продукти за задграничните пазари по прост начин, тъй като много от клиентите и потребителите са имали проблеми с немското име Boeker.

Хайнрих смятал, че кестенът в близост до фабриката му в Ремшайд представлява идеален и лесен за запомняне символ. Вече имало подобна фирма с подобно лого. И тъй като отношенията между двете компании Boeker винаги са били изключително приятелски на Хайнрих е било позволено да вземе дървото за символ от другата страна на реката с него – без голяма борба или цена. Оттогава, нито един продукт Boeker не е напуснал завода в Солинген, без да бъде идентифициран с дървото-символ.

След повече от 100 години от съществуването си, старият кестен станал жертва на светкавица. През 1925 г. един художник прави копие от този исторически кестен върху капака на пикап. Днес той украсява кабинета на шефа на завода Boker.

Още през 1900 г., по-голямата част от продуктите, произведени от Boeker били разпространени на пазара в САЩ. H. Boker & Co. в Ню Йорк били съсредоточени главно върху режещи инструменти от Солинген. Скоро обаче джобните ножчета станали по-важни от ножиците, бръсначите и приборите за хранене. Търсенето се увеличило толкова бързо, че в Солинген едва са смогвали да го задоволят. Фабриката в Ню Йорк започва собствено производство на джобни ножчета. Малко по-късно в производството са включени и клещи.

Дървото – символ става добре известно по онова време и различните клонове на международното семейство Boeker се радват на отлични отношения помежду си. От Солинген лесно дали разрешение да се ползва дървото-символ при американските продукти. От този момент, две различни линии на ножовете Boker са на разположение на американския пазар, с еднакви символи и марка, понякога дори със същите производствени номера, като едната линия е произведена в САЩ, а другата в Солинген. Само чрез декларацията за пласмент се пояснявало, че едната линия е от Boker USA, а другата от H. Boker Improved Cutlery в Солинген.

Връзката на Boeker била прекъсната по време на Втората световна война. Фабриката в Солинген, Германия изгаря напълно. Нито оборудването, нито инструментите, нито продуктовите каталози били спасени. Няколко оригинали от миналото, оцелели от войната в частни домове, са предоставени обратно на компанията.

По време на войната Boeker загубва един от най-ценните си активи: регистрацията на дървото-символ за американския пазар. Тя е била конфискувана като несъответствие с американското право. Джон Бьокер младши я възстановява в Ню Йорк, за да бъде сигурен в разпределението на американските и немските продукти.

Скоро след войната, разрушената фабрика в Солинген е възстановена. Лоялните квалифицирани работници, които оцелели през войната, се завръщат и помагат за възстановяването на сградата, както и производство и за постепенното възвръщане на предишното високо качество. Американският Boker обновява бизнес контактите си със Солинген и започва да прави поръчки. В рамките на няколко години Boker, в Ню Йорк, се превръща в основен клиент. Модели като 7588 и 7474 и на най-скъпият от тях – спортен нож Flagship Model 182 не могат да пресичат океана достатъчно бързо, за да достигнат почитателите на Boker в цялата страна.

В началото на 60-те години, Boker в САЩ е продаден и в крайна сметка придобит от най-известният производител на ножици – WISS & Sons. WISS задържа производството на ножове Boeker и ги продава заедно с продуктите на Солинген. Разбира се, това означава, че ножиците Boeker престанали да бъдат конкуренти на линията на WISS на американския пазар. В началото на 70-те години, WISS е продадена на Cooper Industries – мултинационална компания. Тази нова промяна в Америка се оказва решаваща за Boker.

Благодарение на влиянието си на пазара, Купър е в състояние да възстанови първоначалната сила на името Boker. Благодарение на много оживените бизнес дейности с Купър в продължение на осем години, фабриката в Solingen модернизира производството си и създава много нови, модерни продукти. Без преувеличение, Boker произвежда най-големият асортимент от висококачествени ножове за спортисти и колекционери с ненадминато разнообразие от материали за остриетата и дръжките. Днес асортимента на ножовете Boker включва от 320-слойна дамаска стомана до свръх модерна керамика, с дръжки, вариращи от висококачествен седеф до туя и най-съвременни синтетични материали.

През 1983 г. Купър прекратява производството на ножове. Поръчаните предварително модели били произведени в Солинген. В резултат на преговори Купър възстанови правата на американската търговска марка след три години, при условие че Солинген разчитат на себе си на огромния американски пазар.

През 1986 г. в Денвър, Колорадо е създадена Бьокер САЩ. Чък Хофман, човекът, който е участвал в компанията тогава, все още е на работа и днес e президент, начело на млад и енергичен екип.

Значението на Boker на южноамериканските пазари (Аржентина и Чили) и в Мексико се дължи на мъжете от семейството Boeker, работили в тези страни през 19-ти и 20-ти век. Днес търговската марка включва термините TREEBRAND и ARBOLITO. Тъй като аржентинския пазар е обект на изключителна икономическа и политическа нестабилност, доброто име ARBOLITO е в опасност от изпадане в забвение.

През 1983 г. Boeker Arbolito SA е основана в Аржентина съвместно със семейство Залцман предимно за производство на кухненски и работни ножове. Благодарение на постоянната модернизация и разширяване на продуктовата гама компанията в Буенос Айрес е в състояние днес да е конкурентноспособна в световен мащаб с определени продукти.

http://www.boker.de/us/history.html

Advertisements