Древни китайски ковачи са горили хора, за да създадат оръжия-шедьоври

Последният тайвански майстор на саби, практикуващ древния занаят, сподели тайната на древните китайски майстори-ковачи. Те са хвърляли хора в пещта, когато искали да изковат добра сабя, съобщи статия в „Нешънъл джиографик“. „Това помага да се разтопи метала и да се създаде пречистено желязо, което после се изковава“ – разясни 65-годишният Куо Ченг-хси, който гори човешки кости, вместо живи хора, за да постигне ефекта на одухотворяване на оръжията си.

Майсторът на саби е създал меча-шедьовър за филма „Тигър и дракон“. „Нешънъл джиографик“ предлага на сайта си видеоматериал с интервю на майстора и кадри от работата му. Черепът в неговата ковачница не е декоративен. В подходящия момент той ще бъде хвърлен в огъня, за да се изкове добра сабя.

Куо Ченг-хси е последният от своя бранш в Тайван и е произвел огромен брой оръжия, принадлежащи на китайската и японската оръжейна традиция, датиращи от древни времена. „В Тайван нямаше много хора, които знаят как се кове добра сабя – сподели майсторът – затова при първия си опит не успях. В миналото се е говорело, че за да стане, трябва да се горят човешки кости. За късмет мой приятел събираше кости от покойници. Аз го помолих да ми дава понякога, за да изработвам саби.“

Методът на Ченг-хси започва с вкарване на плочка от желязно-стоманена в малка пещ, нагрята до 2 300 градуса по Фаренхайт. След като нажежи материалът до степен да може да се обработва, той го вкарва в електрическа преса където го обработва под огнени струи. После го оформя с чук върху наковалня. Цикълът се повтаря отново и отново, докато се получи правилната сплав със здравина и гъвкавост. В някои случаи това може да се повтаря с дни.

В описания процес горенето на кости е от особена важност. „Преди да бъдат изгорени, костите съдържат фосфор – казва ковачът – когато изгорят, той минава в метала. След известно време металът се насища с фосфор, а огънят започва да гори с тюркоазен пламък“. Според древните предания горенето на кости пречиства метала и му придава дух. „Това са имали предвид древните, когато са казвали, че „човекът и мечът се сливат в едно“ – обясни майсторът. Куо Ченг-хси си набавя костите от свой приятел, който изпълнява размествания в гробищата, и от самите клиенти, които му поръчват сабите и затова му доставят кости. Той е създателят на меча „Зелена съдба“ от филма „Тигър и дракон“. Това е меч с почти еднометрово острие, по цялата дължина на което минава драконова шарка.

http://www.ekipnews.com

Advertisements