Spyderco

Spyderco е компания от САЩ със седалище Голдън, Колорадо, която произвежда ножове и точила. Spyderco въвежда много от функциите, които сега са често срещани при сгъваемите ножове, включително джобния клипс, серетациите и дупката за бързо отваряне. Spyderco работи съвместно с 30 ножари, спортисти и инструктори по самозащита при проектиране на дизайна и използването на повече от 20 различни стомани за остриетата.

Spyderco започва производството на точила през 1978 г. и произвежда първия си сгъваем нож – C01 Worker през 1981 година. Този нож е първият, който разполага с кръгла дупка в острието, предназначена за бързо отваряне с една ръка, която сега е запазена търговска марка на компанията. Освен това, от фирмата твърдят, че това е първият нож, разполагащ с клипс от обратната страна на дръжката.

Повечето ножове, произведени от Spyderco са сгъваеми, с различен дизайн, стомани, материал на дръжките, както и заключващи механизми (включително две патентовани заключващи системи), но те също така произвеждат и фиксирани ножове за различни цели.

Ножовете Spyderco се произвеждат с гладко острие, частично серетирано или напълно серетирано „Spyder Edge“ острие. Техният най-често срещан материал за дръжка е FRN (подсилен с фибростъкло полиамид) и G 10, въпреки че те правят и ножове със стоманени дръжки, както и някои лимитирани серии с различни други дръжки.

Голяма част от производство на ножовете Spyderco е възложено на външни изпълнители като Япония, Тайван, Италия, Китай и Германия. Ножовете, направени от стомана CPM S30V доскоро се изработваха в Голдън, Колорадо, САЩ, обаче Spyderco наскоро започна да доставя CPM S30V на Тайван и да произвежда ножовете си там.

Ножовете Spyderco се отличават със своята своята простота, надеждност, ергономичност и липсата на прекалена натруфеност. Те са популярни сред служителите на реда, пожарникарите и спасителниите екипи, както и обикновените потребители и колекционери.

За цялостен принос в дизайна на тактическия нож (забележителния джобен клипс, серетациите и дупката за отваряне) и много съвместни дейности с видни ножари, президента на Spyderco Сал Глесер е приет в Залата на славата на списанието Blade Magazine, на ножарското изложение през 2000 г. Blade Show в Атланта.

Spyderco проектира и произвежда ножове с марката Бърд. За тези ножове се използват малко по-нискокачествени материали, в сравнение с “по-марковите” модели на фирмата и се правят в Китай, което позволява много по-ниски цени, като се запазва по-голямата част от качеството на Spyderco. За разграничаване на търговските марки, ножовете Бърд имат отвор с формата на „комета“ в острието, а не традиционната кръгла дупка, търговска марка на широк кръг модели Spyderco.

Към днешна дата ножовете Бърд се произвеждат от стомана 8Cr13MoV. В началото ножовете Бърд бяха маркирани 440C, но с тестове бе установено, че стоманата е нещо съвсем различно от американската 440C. Тази стомана е по-близо до AUS-8 отколкото до американската 440C и е известна като 8Cr13MoV.

Първите модели Бърд – Cara Cara, Meadowlark, Flight, Pelican и Crossbill, първоначално бяха със стоманени дръжки. Това най-вероятно бе така, защото собственика на компанията Сал Глесер смята, че стоманената дръжка е най-добрият начин да се тества един нов модел.  По-новите Бърдове включват дръжки от алуминий, подсилен с фибростъкло полиамид (FRN) и G 10.

Уикипедия

Advertisements