Танто

Танто е типичен японски нож или кама с дължина на острието между 15 и 30 сантиметра. Той е проектиран преди всичко като пронизващо оръжие, но може успешно да се ползва и за разсичане. Танто се появява в периода Хеян, но му липсва естетически вид и качество и се използва само като оръжие. В началото на периода Камакура започват да се появяват висококачествени и с голяма художествена стойност ножове. Производството на танто се увеличава значително през периода Муромачи и след това спада.

Танто обикновено е изковавано в хира-зукури, което означава, че неговите страни са били почти плоски, за разлика от шиноги-зукури профила на катана. Някои танто имат особено дебели върхове за пробиване на броните и се наричат йороидоши.

Танто са носени предимно от самураите и много рядко от обикновените хора. Жените понякога носели малки танто наричани кайкен за самозащита.

Танто често е носено на мястото на уакизаши в дайшо, особено на бойното поле. Преди 16-ти век е било прието самурая да носи тачи и танто вместо катана и уакизаши.

Уикипедия

Advertisements