Как да разпознаем оригинала от ментето?

Още в началото на миналата година имах запитване от читател да пусна тема за ножовете – ментета, тъй като по магазините има доста такива и трябва да се внимава. Всеки начинаещ ножоман иска горе-долу от раз да разпознае ментето, но не винаги е толкова лесно. Още по-неприятното е когато го купи и разбере впоследствие, че е такова.

Човек трябва да е изчел доста статии, разгледал много фирмени сайтове и каталози и не на последно място да е разглеждал моделите “на живо” в магазините. Това отнема много години от живота, но за сметка на това приятни. В повечето случаи потребителят иска просто да си купи качествен нож, а не да се вманиачава и да го превръща в хоби.

Виждал съм нееднократно да се продават китайски ментета с лога на реномирани фирми на цени от 30 до 100 лв., в зависимост от това в какво настроение е бил търговецът. Няма да споменавам фирми – те си знаят. От продажбата на такива артикули няма да забогатеят кой знае колко, но виж да си уронят авторитета е почти сигурно!

Според мен единственият сигурен начин да избегнете покупката на подобна стока е да не се хвърляте да го купувате веднага или да го поръчвате онлайн (ако се съмнявате), опиянени от сладките приказки на продавача (или завладяващите описания в сайтовете), а да изчакате. Проверете в сайта на фирмата-производител има ли изобщо подобен модел, какви са спецификациите му, от каква стомана е и каква му е приблизителната продажна цена. Питате в някой форум. Ако не фигурира никъде значи е китайско творение с щамповано лого.

Ментетата се разпознават в повечето случаи по долнопробните материали и кофти изработката. Вярно е, че има много сполучливо направени бройки, но са рядкост общо взето – 1 от 10. Оригиналните фолдъри например се отличават с качествени материали, дебели линери на дръжката, стабилно заключване, добро напасване, обозначения – партиден номер, дата, кутийка с упътване и гаранция, стикер на фирмата вносител и др. При ментетата има черна боя за оксидация, понякога неясни или обърнати надписи, няма обозначения за партида, линерлоковете са тънички и не застопоряват сигурно. Съчмата на пластина не пасва добре в основата на острието, остриетата не са центрирани, линерите на дръжката са тънички, кутийките са черни или бели, само с един надпис, обикновено смачкани, без листовки и т.н.

Друга категория са сега модерните реплики на известни марки – например на Extrema Ratio на цени от 70 до 150 лв. В крайна сметка и те са си ментета. Всички модели на Екстрема на цена под 250 лв, в картонени кутийки са ментета. При някои надписите са обърнати нарочно на обратно. Вече е въпрос на личен избор дали искате евтина реплика или да се бръкнете с 300-900 лв. за оригинал.

Друг вариант, за да избегнете ментетата купувайте директно от фирмите-вносители на маркови ножове. Проучете магазина, от който ще купувате – дали е официален вносител на дадена марка или просто работи на консигнация и зарежда успоредно и от разни съмнителни складове.

Едва ли съм изчерпал темата, но се надявам да съм Ви бил поне малко полезен с тази кратка информация.

Advertisements