Кратка история на мултитула

Мултитулът е широк набор от инструменти, комбинирани в удобен и лесен за използване метален корпус. Най-компактните модели са с форма на кредитна карта, предназначени за носене в портфейл, докато останалите са проектирани за да се носят в джоба или на колана в калъф.

Идеята за включване на няколко инструмента в едно малко преносимо устройство е много стара, датираща още от римско време. Даже ако си спомняте наскоро “гръмнаха” сайтовете, как “Швейцарското ножче е римско” – в това няма нищо учудващо обаче. Много от тях са били базирани около храненето – включвали са вилица и лъжица.

Сред най-ранните съвременни примери за мултитул е швейцарският армейски нож, който е разпространяван от създателите си Victorinox и Wenger. Оригиналната му версия, доставяна на швейцарската армия включвала нож, шило, отварачка за бутилки, отварачка за консерви с вдлъбнатина за оголване на тел и малка отвертка. Освен Victorinox и Wenger, много други производители вече правят подобни ножове.

Други швейцарски модели включват елементи като: пила за нокти, пинцета, сгъваеми ножици, клечка за зъби, лупа, гидоре с отвертки и др. Има и версии, които имат специални инструменти за определени спортове или дейности на открито като голф, конна езда, лов и риболов. Версията, предназначена за велосипедистите има набор от хексове, набор от ключове, отвертки, ключ за спици, разбивач на вериги.

Модели като Wenger SwissGrip, Wenger Pocketgrip, Al Mar 4×4, SOG ToolClip и CRKT Zilla-Tool са подобни по функции.

През 1984 г. Тим Ледърман продава първия си „Pocket Survival Tool“, по-голям и по-мощен инструмент, включващ клещи и механизъм в стил пеперуда. Твърде голям за повечето джобове, той е окомплектован с калъф за колан. Днес Leatherman Tool Group произвежда и продава най-различни модели мултитулове.

„Leatherman“ вече често се третират като нарицателна търговска марка за подобни инструменти, които вече се изработват от производители като Coleman, Gerber Legendary Blades, Kershaw, Schrade, SOG, Victorinox, Craftsman, заедно с много видове, произведени без марка в райони с ниски производствени разходи. Появиха се и по-малки мини и микро модели, които често са достатъчно компактни, за да се побират лесно в джобове или дори да се закачат за ключодържатели.

Уикипедия

Advertisements