Spyderco Bushcraft Survival Knife

Бушкрафта е толкова традиция, колкото и спорт. Той се базира на система от умения за оцеляване, първоначално използвани от бушмените в южното полукълбо. Днес той се „проповядва“ от живеещия в Обединеното кралство Рей Миърс чрез неговите телевизионни програми, показващи как може да се живее и оцелява умело и комфортно само с нож в природата.

Моделът на Spyderco е резултат от сътрудничеството между бушкрафтъра Крис Клейкомб, уебсайт за бушкрафт и дизайнерите на компанията.

Ножовете, използвани в практикуването на бушкрафт отговарят на специфични параметри – един от основните е да притежават остриета с дължина между 4 и 6 инча. Този нож е типичен за целта със своето 4 инчово острие и фул-танг конструкция. Ножът е със скандинавски скос. Сканди остриетата имат широко и плоско скосяване, което придава невероятна сила при рязане и е устойчиво на усукване и счупване.

Острието е изработено от инструментална стомана О-1. Бушкрафтърите обикновено предпочитат високовъглеродните стомани пред свойствата на неръждаемите, затова и техните ножове обикновено се изработват от инструментални стомани. О-1 има високо съдържание на въглерод, запазва острота дълго време и се заточва много лесно в полеви условия.

Черната дръжка от Г-10 е оформена, за да създава комфорт на ръката, като в края има дупка за въже. Ножът е придружен от надеждна кожена кания. Като цяло това е нож за различни дейности в пустошта – рязане, цепене, дране, всичко е в традиционен бушкрафт стил.

Спецификации:

Дължина на острието: 102 мм
Режещ ръб: 100 мм
Дебелина на острието: 3,5 мм
Дължина: 222 мм
Диаметър на отвора: 6 мм
Стомана: 0-1 въглеродна стомана
Тегло: 219 г
Дръжка: Г-10
Произведен в Тайван
Цена: около 180 долара

Advertisements