Най-скъпият нож

Както сигурно правилно сте предположили, цената на този нож се определя не толкова от уникалната му стомана, колкото от златото и скъпоценните камъни по дръжката му. Въпреки това е интересно човек да го види.

През 1966 г., двадесет и няколко годишният Бъстър Варенски решава да направи свой собствен нож. Четиридесет години по-късно, той се смята за един от най-големите ножари на миналия век. На 30 годишна възраст умелият майстор се присъединява към Ножарската гилдия. В края на своята кариера два мандата е президент на Гилдията.

Неговата серия Legacy, състояща се от четири 18 картови златни ножа (последният не е довършен, поради смъртта му през 2005 г.), включва и най-скъпият съвременен нож в света – „Перлата на Ориента”. Общата му дължина е 32.3 см. Проектиран за японски клиент, дръжката на ножа от нефрит и златен филигран е украсена със 153 смарагда (10 карата) и девет диаманта (5 карата). Общо в ножа са вложени 32 унции злато. На Варенски са му били необходими 10 години, за да го изработи.

Най-скъпият съвременен нож в света първоначално е бил продаден за $ 1.2 млн. долара. Купувачът, от своя страна го обявява за продан за $ 2,1 млн. долара, но явно не успява. Днес той се предлага от Nordic Knives за сумата от 850 000 долара.

Advertisements