Linder Kukri Set

Най-сетне дойде моментът да напиша малко и за този модел. Август миналата година се сдобих с това кукри, произведено в Китай за Линдер. Цената му беше 45 лв. Още щом го видях на витрината и ме „грабна”; купих го с голям ентусиазъм и след доста дълъг оглед между 3 бройки.

За разлика от оригиналните непалски кукрита, това е значително по-късо – 30 см обща дължина, 20 см – острие и към 4 мм дебелина. Стоманата е 440 А, най-вероятно закалена до 52-53 по Рокуел. Дръжката и канията са от изкуствени материали, имитаращи рог и кожа.

Най-лошото нещо, е че на Илиянци се продават същите по 17 лева, без логото на Линдер. Затова много не ги уважавам Линдер, защото спекулират с хората и продават сергийни модели китайци на двойни и тройни цени. Говоря за евтината им серия. Същите гадове са и Хербертц. Както и да е, всеки е длъжен да е умен.

Другото нещо, което ми направи впечатление е, че това кукри е по-скоро с декоративни функции отколкото за практично приложение.

Не е ясно как е закрепено острието за дръжката, няма видими нитове никъде. Най-вероятно е побита донякъде и хваната с китайски каноколит. Напълно възможно е при един замах в клон острието да отхвръкне на 10 метра минимум. Но може и да не е така, това са мои предположения, недоказани. Някъде четох, че тангът на острието е 4 см дълго и дори не е залепен.

Във витрина стои много добре, не мисля и да го ползвам за нещо. Общо взето това е колекционерски модел, който няма да се хареса на хората, предпочитащи практични ножове.

Advertisements