Меркатор K55K

„Меркатор“ K55K е вид джобен нож, произведен в Солинген, Германия преди Първата световна война и по-специално през 1867 г.. Той печели голяма популярност в САЩ чак след Втората световна война, след завръщането на американските военнослужещи от Германия. Въпреки че някои смятат, че „Меркатор“ K55K е изработен специално за немските войници, няма конкретни доказателства за това. По-вероятно е те да са закупували тези ножове за собствено ползване.

„Меркатор“ K55K е с много проста конструкция. Дръжката (11 см дълга) се състои от един сгънат лист метал с дебелина 6 мм, боядисана в черно, с надпис „K55K“. Острието, с дължина 9 см и дебелина 3 мм, се отваря чрез прорез за нокът и се заключва от пружина на гърба на ножа. Общата дължина на ножа е 20 см. Той се произвежда както от въглеродна (XC 75), така и от неръжадема стомана (1.4034), твърдостта и в двата случая е около 57 по Рокуел.

Конструкцията на „Меркатор“ е подобна на тази на френския нож Douk-Douk, от гледна точка на опростената метална дръжка. Въпреки това, Douk-Douk е слипджойнт, докато K55K е локбек. „Меркатор“ K55K все още се произвежда в Германия от „Меркатор“, който сега е подразделение на Отър-Месер.

Ниската цена, елегантния дизайн и издържливостта го правят предпочитан универсален нож. Този нож не е просто поредния джобен модел, а има голяма сантиментална стойност за много хора тъй като това е бил първият им нож. Това е така, защото „Меркатор“ има прост, изпитан от времето дизайн, сглобен от качествени материали и солидна конструкция. Трудно е да се намери по-добър нож за цената от „Меркатор“.

Advertisements