Холмедал, Норвегия – домът на ножовете Helle

Фабриката на Helle се намира в Холмедал, малко селце до норвежките фиорди. Тук природата и любовта към приключенията са част от всекидневния живот. Това е домът на ножове Helle откакто братята Зигмунд и Щейнар Хеле стартират дейността си през 1932 година.

Дивите планински склонове и откритото море са вдъхновение за тези здрави ножове. Много неща се промениха откакто Щейнар Хеле прекоси планините на път за Осло, за да продаде своите ножове. Но едно нещо остава непроменено оттогава – безкомпромисното и постоянно качество.

Тази любов към природата, съчетана със скандинавския усет за качество и елегантна функционалност е определяща за ножовете Helle. Всеки нож Helle претърпява до шестдесет ръчни операции и инспекции, и всеки нож напуска фабриката напълно заточен и готов за работа. Резултатът е нож достоен да се предава от поколение на поколение.

Тези ножове не трябва да се бъркат с „фабричните“, които обикновено се произвеждат в големи партиди чрез автоматизирани високопроизводителни машини. В Helle, всеки нож е основно ръчно изработен от опитни и всеотдайни ножари. Всяка бройка е ръчно заточена, за да се постигне ръб с бръснеща острота. Дръжките на ножовете са направени от внимателно подбрани парчета арктична къдрава бреза и старо дърво, прецизно оформени и завършени с ръчно постигната патина. Всяка дръжка приляга удобно в ръката и разполага със собствена отличителна шарка и структура, което прави всеки нож Helle „единствен по рода си“.

Helle се гордеят с изработването на своите красиви кании, също толкова, колкото и с направата на ножовете си. Изящните кожи се обработват, изсушават и боядисват с растителни бои в съответствие със строгите стандарти за качество. След оформянето и шиенето, готовите кании се импрегнират на ръка с масла, за да са устойчиви на влага.

Историята на ножовете Helle

A/S Helle Fabrikker е създадена през 1932 от братята Щейнар и Зигмунд Хеле (28 и 21 години) на мястото на стария железарски магазин в семейната ферма. Техният баща бил ковача на селото и предал своите занаятчийски традиции на синовете си.

От самото начало ножовете са най-важните продукти. Първите ножове се продават на място, а когато производството се увеличило, е трябвало да се търсят нови по-далечни пазари. На първото си търговско пътуване до Осло Щейнар първоначално се качва на влак до Берген, а оттам изминава 375 мили до Осло с колело, минавайки няколко планински прохода с дисаги, пълни с ножове. Ножовете са продадени – за 6 цента всеки!

До 1941 г. селото е без електричество, но братята Хеле имали решение. Те построили малък язовир в хълмовете зад магазина и монтирали турбина. Производството се развивало бързо, докато валяло. Но е имало достатъчно вода само за половин ден в сухото време, а когато водата свършвала, всичко се правело ръчно.

За първите 15 години Helle правят само обикновени несгъваеми ножове, но през 1948 г. започва производството на трапезни ножове. Вилиците и лъжиците са добавени по-късно. За следващите 25 години Helle е водещ производител на неръждаема посуда. Но спортните ножове се превръщат в най-важните продукти от 1975 г., и производството на неръждаема посуда е било прекратено през 1988 година.

Днес в компанията работят около 50 души. Това е норвежкият водещ производител, като 2/3 от капацитета се използва за производство на ловни, риболовни и ножове за бушкрафт. Останалата част отива в горещо ковани остриета за сребърни прибори за хранене, с които Helle задоволява 80% от скандинавския пазар.

A/S Helle Fabrikker е крайъгълен камък в отдалеченото село Холмедал. Само 500 души живеят тук, а общо население от 3000 души живее на разстояние от фабриката. Има някои проблеми при управлението на индустриална компания в усамотен регион, но трудностите се преодоляват чрез стабилния, обучен и посветен на труда персонал. Трудно могат да се постигнат същите успехи в пренаселена площ, тъй като именно средата е един от факторите за успеха на продуктите на Helle.

Остриетата Helle

Повечето ножове Helle са направени от тройно ламинирана неръждаема стомана. Централната част е съставена от високовъглеродна неръждаема стомана, закалена до 58-59 единици по Рокуел. Това е по-твърдата част на острието, която държи ряз. Външните слоеве са здрави 18/8 неръждаеми. Това позволява острието да се заточи до фина бръснеща острота без да става чупливо. Също така е по-лесно да се препрофилира, тъй като отнеманата стомана е по-мека. Не ламинираните остриета се използват за цели, където дебелината на острието пречи, например при ножовете за филетиране.

Повечето ножове Helle също имат отличителен скандинавски скос. Това е широк, плосък скос до ръба на острието. Няма вторичен скос, както при другите ножове. Това води до изключително остър ръб, който се заточва лесно без специални заточващи средства.

Но ножът е повече от своето острие. Правилната дръжка е необходима за безопасното използване на острието в най-пълна степен. Дръжките на Helle имат две качества. Те са удобни в ръката и приятни за очите. Къдравата бреза и другите естествени материали са оформят внимателно, за да се произведе нож, толкова красив, колкото и функционален.

Подобни грижи се полагат и за канията. Добрата изработка и осезаемото качеството на материала допринасят за получаването на здрава и атрактивна кания.

Източник

Advertisements