Victorinox – история, производство и развитие

Victorinox е швейцарска компания, един от най-известните и големи производители на ножове в света. Седалището на компанията се намира в Ибах, Швейцария.

История

Началото в производството на ножове с марката Victorinox, дава Карл Елзенер през 1884 г. Преди това той се учи на занаята в Париж и в Германия, където са  се правели най-добрите ножове в Европа. В началото на 1890 г. Карл Елзенер се заел с рисковано дело – основава Асоциация на швейцарските ножари, за да могат майсторите съвместно да произвеждат войнишки джобни ножчета за армията. Проектът, обаче се проваля и за две години всички други ножари се отказват от тази работа, но не и Карл. През 1891 г. става основен доставчик на ножове за Швейцарската армия.

През юни 1897 г. са патентовани „Швейцарски офицерски нож“ и „Спортен нож“.

Немските ножари, оценявайки популярността на ножовете на Карл, започнали да ги копират, но швейцарецът се стараел да поддържа високо качество и добавял нови и нови инструменти – така се появили пилата за дърво и ножиците.

Тези ножове стават знаменити и много популярни със своята емблема — кръст върху щит — който е приет в качеството на герб на компанията от 1909 г.  През същата година, след смъртта на своята майка, Елзенер назовава компанията – „Victoria“ (Виктория), в нейна чест. През 1921 г., след прехода в производството на ножове от обикновена ръждаема стомана към производство с нераждаема стомана, компанията е преименувана на Victorinox („Victoria“ + „Inox“).

От началото на 1989 г. компанията започва да произвежда Швейцарски армейски часовници, а през 1999 г. асортимента на произвежданите продукти е разширен с началото на производственно подразделение, което изработва чанти и куфари. През 2001 г. е стартирано производство на  всякакви видове ножове, включително домакински.

През април 2005 г. Victorinox придобива капитала на конкурентната фирма, производител на армейски ножове, Wenger. Последната запазва своя пазарен дял и асортимент на продукция, като определена част от оборота отива във Victorinox.

През 2006 г. дружеството има 900 служители и произвежда около 34 000 швейцарски армейски ножове, 38 000 мултитула, както и 30 000 битови, кухненски и работни ножове. Приблизително 90% от продукцията се изнася в повече от 100 страни.

Швейцарски армейски нож

Швейцарският армейски нож e ключов продукт на компанията Victorinox. Първоначално компанията е единствен доставчик за армията, но през 1908 г., според наредба доставките за армията започват да се делят наполовина с друга фирма за ножове – Wenger. Тези ножове излизат с годините извън рамките на армейското оборудване, тъй като се явяват висококачествени и многофункционални инструменти (от 8 до 30 + функции в един нож). Освен като живоотоспасяващ инструмент, ножовете на Victorinox се явяват отличен и желан подарък от всеки мъж. Изделията на марката VICTORINOX са успешно проверени на експедиции на Северния полюс, на най-високата точка на света връх Еверест, в тропическите гори на Амазония. VICTORINOX са включени дори в стандартното снаряжение на космонавтите от NASA.

Кухненски ножове

Компанията Victorinox произвежда широк ассортимент от кухненски аксесоари и ножове. Започвайки производството с ножове от прокатна стомана, компанията завършва списъка с ножове, произведени от ръчно кована стомана професионални ножове. Всеки нож носи търговската марка и номер, който указва партидата. Първоначално всички ковани ножове се произвеждат в Швейцария, но по-късно производството им е изнесено в Германия. За това свидетелства надписа в самата емблема (Extra Quality е заменено от Best Quality, а Made in Switzerland е заменено с Quality Controlled).

Развитие

Днес VICTORINOX е най-големия производител на ножове в Европа. Разработеният още през ХІХ в. нож става еталон, който с право заема достойно място в Музея на съвременното изкуство в Ню Йорк като най-добър образец на съвременен промишлен дизайн. Компанията „Викторинокс“ произвежда всяка година 6 милиона джобни ножа от всички модели.

През февруари 2009 г. швейцарската армия снабди войниците си с новия модел швейцарски ножове. Дизайнът им е леко променен, за да могат ножовете да се отварят с една ръка. Те са двуцветни – в маслено-зелено и черно и могат да се използват за рязане на дърва и отваряне на консерви, но вече нямат тирбушон, заменен е с отвертка Филипс.

Източник: Уикипедия

Advertisements