Венгер – повече от 100 години качество

Швейцарската армия е една от най-силните в Европа. Тя е корава, добре обучена професионална бойна сила, която е запазила страната да не бъде окупирана през двете световни войни. От всеки физически здрав мъж в Швейцария се изисква да служи  и остава в армията като запасен войник до 50-годишната си възраст. Като условие за подготвеност, всеки войник е снабден с най-модерната технология и същевременно най-простата – едно сгъваемо джобно ножче.

Допълнение към пушката

Това датира от 1886 г., когато швейцарската армия решава с регламент да оборудва всеки войник с по един сгъваем нож. През 1889 г., е въведена нова пушка. За да се разглоби пушката е била необходима отвертка. Така е взето решение за създаване на многоцелеви инструмент, включващ нож, отвертка, шило и отварачка за консерви, а именно швейцарския армейски нож. По това време, индустрия за производство на прибори за хранене в Швейцария е добре развита, но неспособна на масово производство. Така че ножовете са направени в Солинген, Германия. Въпреки това, известния швейцарски ножар Карл Елснер скоро създава ножарска компания, днес Victorinox, и започва да прави ножове за армията.

Малко по-късно през 1893 г. в Кортетеле в долината Делемонт, втория крупен индустриален производител на прибори за хранене в Швейцария – Пол Бюше & Сие – бъдещия Венгер – получава договор от швейцарската армия за производство на ножове. През 1895 г., група от предприемачи от Делемонт купуват Бюше и построяват нов завод в Кортетеле. Около две години по-късно, Тиодор Венгер е назначен за негов генерален директор. Син на пастор, Тиодор Венгер преди това е министър в САЩ. Той решава, че този пост не е за него и се завръща в Швейцария. Зад океана той е разучил света на бизнеса чрез търговията на тъст си – търговец на дрехи. След няколко години, той кандидатства за работата в Кортетеле. Първото нещо, което прави Венгер е да закупи производството от търговец на лъжици и вилици и да се настани във неговата фабрика. След това през 1900 г. той построява ново съоръжение с площ от 18 000 квадратни фута. Новата фабрика се нарича Fabrique Suisse de Courtetelle at Services. Няколко години по-късно, Венгер, придобива Fabrique Suisse, преименува го на Венгер и Сие и затвърждава растежа си през следващите четиридесет години.

Компромисът от 1908 г.

Фирмата, от която възниква Венгер е доставчик на швейцарската армия още от 1893 г. а нейната дъщерна компания – Victorinox, от 1890 г. Компанията Венгер е разположена във френскоговорящия регион Юра, а нейният основен конкурент е в немскоговорящия кантон Швиц. За да се избегнат търкания между двата кантона, швейцарското правителство решава през 1908 г. да използва всеки доставчик за половината от своите нужди. Така че затова Victorinox могат да твърдят, че са „оригинални“, а Венгер може да обявят своите швейцарски армейски ножове за „истински“. Във всеки случай, и двете компании са произвеждали швейцарски армейски ножове повече от 100 години и двете трябва да покриват еднакви спецификации, определени от швейцарската армия.

Официален сайт на Венгер

Advertisements