Балисонг

Балисонгът, иначе известен като „нож пеперуда”, е сгъваем джобен нож с две дръжки въртящи се около основата на острието, така че, когато са затворени, острието е скрито в жлебовете на дръжката. Среща се  и под наименованието нож Батангас. В ръцете на обучен ползвател, ножът се отваря светкавично само с една ръка. Манипулацията, наречена „въртене“, се изпълнява с цел демонстриране на майсторство, както и се изпълнява само за забавление.

Балисонгът е широко разпространен сред филипинците като практичен джобен нож. Той е толкова популярен във Филипините, че съществуват хиляди градски легенди, които може да чуете където и да отидете.

Въпреки че значението на термина „балисонг“ не е напълно ясно, едно популярно схващане е, че той произлиза от думите на езика тагалог „baling sungay” (означаващи буквално „счупен рог“), тъй като ножът първоначално се е правел от издълбани животински рога.

Според една теория балисонгът е древно изобретение, датиращо от 800-та година след Христа, което се използва от филипинската бойна система Ескрима. Той се е използвал и при смъртоносни дуели, където е ставало въпрос на кураж и чест, но те отдавна са прекратени. Според другата теория за произхода, ножът е пренесен от испанците и доразвит от филипинците.

Има два основни вида конструкция на балисонга: „сандвична“ и „канална“. При сандвич конструкцията към танга се прикрепят две дръжки с улеи, посредством винтове или нитове. Чрез винтовете обикновено се контролира и скоростта на изваждане на острието и неговата стабилност. Когато ножът се затвори, острието се прибира в двете дръжки.

При каналната конструкция, дръжката представлява едно парче материал. В тази дръжка се издълбава канал, в който се прибира острието, при затваряне на ножа. Тази конструкция се счита за по-здрава от сандвичната.

Балисонг ножовете все още на отделни места във Филипините се произвеждат ръчно по традиционен начин. Те се наричат „Филипинска ръчна изработка“ (FHM), и качеството им варира значително. Често, дръжките са украсени с розово дърво, кост, рог или синтетични материали. Балисонг, направени за туристите обикновено са с ниско качество, но са масово произвеждани от полу-квалифицирана работна ръка и не са особено здрави и устойчиви, не са толкова красиви, както изработените от признати майстори.

Този вид нож получава изключителна популярност по време на Втората световна война, когато е пренесен от американските войници в САЩ. В края на 1970 г. компанията Balisong USA стартира масово производство на „пеперудки” с различен дизайн на остриетата и разнообразни материали на дръжките. По-късно фирмата се трансформира в сегашната водеща компания Benchmade.

Източник: Уикипедия

Advertisements