Jungle Panawal (Better)

Най-сетне и аз се сдобих с оригинално непалско кукри. Дълги години си търся такова и все нямаше откъде да си купя. Невероятно оръжие, както функционално, така и красиво. Ръчно изработено (единствено шлайфането и полирането са машинни) и изпипано във всеки един детайл. Не мога да опиша с думи въодушевлението и удовлетворението от притежанието на този вид хладно оръжие.

Моят модел се води неполиран (raw) и е предназначен за тежка работа, поради подсилената си фул-танг конструкция и добре закалената високовъглеродна стомана. Ползва се от гурките и като боен нож. Това е един от малкото модели с фул-танг конструкция. Но и е един от най-продаваните модели на фирмата – Khukuri House.

Скосът на острието е фул флат грайнд. Заточването на режещия ръб е на 2 нива – извитата широка част не е много добре заточена и е с по-голям ъгъл, тъй като е предназначена за цепене, а сравнително правият участък преди чо-то е наточен до бръснеща острота. Общата му дължина е 40 см – 27 см острие и 13 см дръжка. Дебелината при гърба е 1 см, а в дръжката, тангът изтънява на 3 мм. Теглото му е 780 г. (теглото с канията е 1050 г).

Дръжката започва със стомнен болстер и завършва със стоманена пета. Чирените са дървени, има и дупка за прокарване на паракорд. Центърът на тежестта пада в извитата част на острието, предназначена за цепене на различни неща.

Канията е от издълбано дърво, обвито в биволска кожа. За разлика от повечето модели, при които има месингов орнамент, при този кожата завършва с дупка за прокарване на кожен ремък, за да се закрепи кукрито за крака. В нея се съхраняват обичайните Карда (малко ножче за фини дейности) и Чакмак (точило, закалено до 60 единици по Рокуел, с което се поддържа острието, разбира се не замества обичайните точила; с него може да се пали и огън като се прокарва през магнезиева запалка). Специфично е ваденето на кукрито от канията, което става с 2 плавни движения, поради закривената му форма.

Кукрито дойде обилно смазано, увито в найлони, бъбълпейпър и накрая рекламната фирмена хартия на Khukuri House. Придружено е и от гаранционна книжка, в която има подробни инструкции за употребата и поддръжката му. Закупено е от магазин Магнум, Варна, където има още няколко хубави модела.

Advertisements