Spyderco Bill Moran

Първият фикс на компанията Спайдърко бе проектиран не от кой да е, а от г-н Уилям Моран, основател и председател на Американското ковашко общество. Той бе реализиран през 90-те години и не е претърпял никакви промени оттогава, като остава верен на оригиналния дизайн на Моран. Сътрудничеството между Моран и Спайдърко поражда ултимативният аутдор нож за оцеляване.  Още от 2009 г. компанията започва да предлага моделът с лесно забележима оранжева дръжка, както е модерно напоследък.

Инженерите от Спайдръко са избрали за острието неръждаема стомана VG-10. Поради изключително високото си съдържание на въглерод и плътната си зърнеста структура, VG-10 е с изключителни свойства и износоустойчивост. Острието, което е подходящо за дране е с дължина 100 мм и е сатенено полирано. Заточването е фул-флат грайнд за постигане на изключително висока режеща способност. Общата дължина на ножа е 205 мм, дебелината на острието е 3 мм и теглото му е 86 г. Ножът не е фул-танг. Основата на острието свършва до средата на дръжката.

Ножът неслучайно се нарича „лек като перо“, защото има ергономична и олекотена дръжка от подсилен с фибростъкло найлон (FRN) с вградени отстрани черни неплъзгащи се кратонови скали.

Той се носи в калъф Boltaron®, оборудван с G-Clip клип система, която се прикрепя към колана или пояса в различни позиции.

Spyderco.com

Advertisements