Паранг

Парангът е малайската разновидност на мачете. Типичната растителност в Малайзия е по-дървесна, отколкото тази в Южна Америка и следователно парангът е по-пригоден за по-силно и грубо сечене, посредством по-тежкото си острие и улеят (често срещан) по цялата му дължина.

Формата му е пригодена да е по-устойчив на изкривяване. Парангът е също толкова рационален и със сходен дизайн с индонезийският голок и още по-сходен с филипинското боло мачете. Острието на паранга обикновено е дълго над 30 см и тежи почти 800 г. Неговата специфична извита форма позволява максимално ефективно сечене с минимум усилия, като задната част на острието (ако е издадена над дръжката) се ползва вместо гард пред пръстите на държащия.

Някои разновидности на паранага са с гард, други без, като режещия ръб е на нивото на дръжката. Парангът има три различни режещи ръба: фронталният е много остър и се използва за дране, средният е по-широк и се използва за сечене и задният (близо до дръжката) е много тънък и остър и служи за фино рязане. Подобно на мачетето парангът често се използва в джунглата като инструмент за направа на колиби, своеобразна мебелировка и дървени инструменти.

Повечето паранги се произвеждат от Bajaus от областта Kota Belud от желязо за скрап, което се претопява, изковава, оформя, закалява и полира. Дръжката се изработва от дърво, но при някои модели, копиращи древните оръжия тя е с богати орнаменти и се прави от рог. В близкото минало Парангът се е използвал основно като оръжие, по-късно за сечиво, а днес е с декоративни функции.

От Уикипедия, свободната енциклопедия

Advertisements