Cold Steel Brave Heart

Съвременна интерпретация от Cold Steel  на типичната шотландска кама, наричана „Скин ду”, което на галски означава „черен нож”. Проектиран от собственика на Cold Steel – Лин Томпсън ножът е малък, компактен, олекотен, с възможност за носене на врата, колана, в джоба и т.н. 

Решението за покупката взех явно под влияние на един от най-любимите ми филми, а именно Brave Heart с Мел Гибсън. Съвременната версия е изработена все пак от по-качествени материали и е симпатична, поне за мен.

Острието, с дължина 10 см и дебелина 2.8 мм, има специфична триъгълна форма, като горната му страна не е заточена, за разлика от повечето ками. Стоманата е АУС 8 А с твърдост 57 по Рокуел. Формата на острието предопределя и приложението на камата – основно за нанасяне на промушващи удари.

Не е подходящ за битови цели. Лошо впечатление ми направи факта, че разрязах едно пиле на грил, почистих острието, подсуших го и на следващия ден се показаха тъмни кафяви петна (после четох, че са характерни за стоманата, но ако не се погрижиш за нея, не е така в моя случай обаче). Разгледах ги внимателно под голяма лупа (като истински маниак), но не можах да определя с точност дали е ръжда или има някакво фино, лъскаво покритие на острието, което се е обелило. Както и да е, смених бройката с друга и тя остана просто за колекция.

Дръжката е гумирана, от Кратон, като в края й има дупка за прокарване на Паракорд. В нея се вижда е основата на острието, което доказва, че конструкцията е фул-танг. Отпред, и от двете страни, се забелязва голяма вдлъбнатина – тя е с цел по-стабилното държане на ножа, като в нея се поставя палеца и ножа се държи хоризонтално, а също е част от фиксиращата система, заедно с канията. Няма гард, но гумата не позволява плъзгане на ръката. Дори с мазни и мокри ръце не можете да изпуснете ножа.

Калъфът е запазената марка на Cold Steel – Secure-Ex®, пластмасов със система за сигурно фиксиране на ножа в него. Позволява прикрепяне на различни места – врат, колан, тактическа жилетка и др. Така наречената от някои „сапунерка”. Но аз лично предпочитам пластмасовите, поради здравината им, и че не се захабяват и късат с времето, абсолютно неподатливи към удари и атмосферни условия.

Плюсове:

–          малък и компактен

–          уникален дизайн

–          сравнително добра стомана

–          много опции за носене

Минуси:

–          стоманата е без оксидация

–          можеше да е малко по-голям (за други засега не се сещам)

За колекция е идеален, но на практиците не го препоръчвам. Доволен съм като цяло и не съжалявам за покупката си.

Advertisements