Боксът

Боксът е едно сравнително нетрадиционно хладно оръжие, но същевременно е много добра добавка към всеки нож. Чрез него се нанасят силни удари от близка дистанция върху противника. Обикновено се изработва от месинг (по-качествените модели), а също и от различни сплави (китайските творения).

Също така се произвеждат пластмасови и дървени, но аз лично не съм срещал такива, а и дори да има пак бих избрал метален. Поразяващата му сила зависи от два основни фактора – човешката сила и вида на бокса. Видът на нараняването зависи от оформянето на „короната“ на бокса. Тя може да бъде с остри шипове (нанасят прободни рани), с цяло острие (прорезни рани), и тъпи (причиняват наранявания от удар с тъп предмет и увреждания на вътрешните органи, много често без да разкъсват повърността на тялото).

Сетих се за това оръжие наскоро, след като си прочиствах джобовете на якето. Доскоро имах един сравнително добре направен китайски, но за съжаление се счупи. Сигурно се чудите как? Просто падна на мозайката и се разпръсна на малки парченца. Това е рискът от китайските сплави. Подозирам, че самата сплав е нещо подобно на замака (комбинация между цинк, алуминий, магнезии и мед, в повечето случаи само между цинк и магнезий), който използват Еспарсия и Нието. Затова сега ще си потърся месингов. В София обаче качествени боксове съм виждал само в Деникс на пресечката между бул. „Г. С. Раковски” и ул. „Граф Игнатиев” за около 35-40 лева. Иначе китайски има под път и над път на цени от 3 до 10 лева.

Спомням си преди 10 години на мода бяха моделите на Нието с бокс, сега вече няма такива. Въобще е трудно да откриеш както качествен бокс, така и нож с бокс.

Advertisements