Бързо заточване на кухненски нож

Доскоро се мъчих с един китайски масат – стоманен за 2 лева, естествено резултатите не бяха почти никакви. Преди повече от 5 месеца се ъпгрейднах с един стоманен на Викторинокс за 20 лева, разбира се пак непрофесионален, но с 10-15 движения от всяка страна на ножа при ъгъл от 21-23 градуса приблизително има осезаеми резултати и дори се отделят миниатюрни стружки по масата и режещия ръб.

Доста съм доволен, защото много по-лесно заточвам вече кухненските и някои фолдъри. Ето го и самия клип (извинявам се за качеството):

Масатът го държа вертикално с върха прилепнал стабилно към масата и с леко кръгови движения минавам ножа в посока от дръжката към върха.

При по-назъбено острие използвам преди заточване друга техника. Хващам стабилно ножа в хоризонтално положение и с бързи движения под произволен ъгъл с масата остъргвам подбитите краища и след това пристъпвам към заточване. Поне при мен резултатите са добри. От кухненските ножове най-лесно се заточва голямата Трамонтина за месо с 10-инчово острие и този турски и една Терна от немска стомана уж. Тескомата Азза е по-неподатлива към точене с масат и нея я заточвам на доста едър камък.

Автор: Emil Angelov

Основател на форума и блога за ножове Metal Blade. Интересувам се от ножове, хладни оръжия, класически самобръсначки, бръсначи, Линукс и метъл музика.