Нож за оцеляване Jungle Bowie

Представям Ви този внушителен по размери нож за оцеляване, проектиран от американския военен специалист Томас Рукер.

Малко история на модела

В края на 60-те години на миналия век Томас Рукер служи в специалните части на американската армия в Дананг, Виетнам, където обучава местното население на ръкопашен бой. От 1970 г. започва сериозно да се занимава с ножарство, като междувременно обучава части от американската армия и редица правителствени агенции в боравене и бой с нож. Това е прототип на любимия му модел, който е използвал на 7-те континента, както за оцеляване, така и за лов. Дизайнерът винаги се е възмущавал от факта, че повечето бойни ножове се създават от хора, които никога не са участвали в битка. Сега за пръв път чрез компанията Premium Knife Supply, това острие става обществено достояние.

Характеристики

Моделът като цяло не е ловен, както го описват в сайта, а по скоро сървайвъл тактикъл. Заради тази дефиниция едва ли ще допадне на много хора. Но знаете аз съм фен на Бауита и други подобни ножове. Техническите характеристики ще видите от снимката, която прилагам, затова няма да се спирам подробно на тях, може би трябва да вметна, че дебелината на острието е 5 мм, а конструкцията, разбира се, фул-танг.

Ножът е с песъкоструйно покритие, не знам колко устойчиво, изработен от стомана 440 с твърдост 57 по Рокуел. Формата на острието е дроп пойнт, а скосяването, както при повечето бойни и сървайвъл ножове е холоу грайнд. От лицевата страна е направен канал за придаване на по-голяма якост на острието, като от обратната страна липсва такъв. Гардът е фиксиран посредством три масивни нита, а отзад е направен трошач за кости и прозорци. И гардът, и помелът са стоманени. Няма чирени, аз мисля, че най-удачна би била една намотка от паракарод. Няма кания.

Първоначални впечатления

С отварянето на пратката останах очарован от добрата изработка и заточване. Също така и от размерите и теглото – над 400 г, не знам със сигурност. Мисля, че е добър аутдор нож, като засега не възнамерявам да го тествам.

Advertisements